Працівники МОЗ звернулися до президента, прем’єра та Ради: заявляють про політичний тиск з боку нового керівництва

Дата: 24 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

Фахівці директоратів та державні службовці різних відділів Міністерства охорони здоров’я закликали прем’єр-міністра України Олексія Гончарука зупинити дії нового керівництва відомства, які ставлять під загрозу продовження реформи охорони здоров’я.

Про це йдеться у відкритому листі, оприлюдненому Оксаною Сухоруковою, гендиректоркою Директорату медичних послуг.

Підписанти також заявляють про політичний тиск на них. 

Ми виступили з відкритим листом до Прем’єр-міністра Oleksiy Honcharuk щодо ситуації, яка відбувається в МОЗ.Дії нового…

Опубліковано Оксаною Сухоруковою Вівторок, 24 вересня 2019 р.

 

“Тиск на керівництво директоратів – приклад політичних репресій. Тобто для того, щоб вам запропонували звільнитися “по-хорошому”, досить просто мати власну думку і силу захищати закон і зміни, які українці повинні відчути на собі якомога швидше. Нам прямо кажуть, що тепер треба працювати “по понятіям”, – наголошують автори звернення. 

Через тиск в останні три тижні роботу міністерства, за словами працівників, практично паралізовано, адже керівництво не виконує деяких пунктів своєї роботи, зокрема не підписує документів щодо закупівель та постачання ліків для важкохворих пацієнтів, блокує закупівлі машин екстреної медичної допомоги в пілотних регіонах тощо. 

“Кожен із нас приходив на державну службу, щоб служити інтересам наших громадян, а не інтересам тієї чи іншої політичної сили. Ми хочемо незалежно та професійно виконувати свої посадові обов’язки в межах та у спосіб, передбачений законодавством України та Конституцією України. Ми не боїмося жодних аудитів чи перевірок, оскільки впевнені в прозорості та професійності нашої роботи”, – стверджують підписанти звернення.

Окрім прем’єр-міністра Гончарука працівники МОЗ звернулися й до президента Володимира Зеленського та всього парламенту загалом. 

“У перший день роботи керівництво заявило, що продовження реформи охорони здоров’я – пріоритет і консолідована позиція президента України, Верховної Ради України, уряду і Міністерства охорони здоров’я. Своїм відкритим листом ми хочемо привернути увагу до того, що обіцяні українцям зміни фактично на межі зриву”, – стверджують автори звернення.

Як відомо, медична реформа в Україні розпочалась у 2018 році зі змін первинної медичної допомоги. Відтоді пацієнти почали обслуговуватися в сімейного лікаря, терапевта або педіатра, якого обрали самостійно. Медичний заклад, у якому працюють ці лікарі, почав отримувати пряму річну оплату за обслуговування кожного пацієнта, що уклав з ним договір. А з 2020 року вся система охорони здоров’я в Україні має перейти на прямі оплати від Національної служби здоров’я України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter