Працівниці апаратів судів зробили публічне звернення щодо низького рівня оплати праці

Дата: 30 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Працівниці апаратів судів звернулися до української влади з проханням ухвалити законопроєкт №6311, який врегульовує проблему оплати праці працівників судів. За їхніми словами, рівень оплати праці напряму впливає на гарантії незалежності цієї установи та на забезпечення принципу верховенства права. 

Звернення опублікувала громадська організація “Всеукраїнська асоціація працівників судів”. 

Скриншот з відеозвернення

“Ми працювали сім днів на тиждень аби забезпечити діяльність судової системи та доступ громадян до суду. Працювали під час тривог та обстрілів. Ми не покинули наш фронт попри руйнацію. Та сьогодні ми звертаємося за допомогою”, – зазначається у відео. 

Працівниці апаратів судів Харківської, Сумської, Полтавської та інших областей заявили, що через вкрай низьку заробітну платню – від 5 000 до 6 800 гривень – у них все частіше зʼявляються думки про звільнення. 

Деякі з них через повномасштабну війну стали внутрішньо переміщеними особами, інші мали змогу виїхати за кордон, але лишилися, щоб працювати в Україні надалі. 

Крім того, працівники судових установ звернулися до президента України з петицією щодо критичної ситуації з приводу відтоку кадрового потенціалу із судової системи через вкрай низький рівень оплати праці найнижчої ланки державних службовців апаратів загальних місцевих та апеляційних судів, а саме секретарів судових засідань та помічників суддів. 

“Соціальний, сімейний та матеріальний стан співробітників апаратів судів (наявність непрацездатних осіб, малолітніх утриманців, статусу матері одиначки тощо) свідчить про фінансову неможливість та неспроможність прожити на вказану заробітну плату. У зв’язку з цим секретарі судових засідань, помічники та інші працівники апаратів загальних судів масово звільняються”, – зазначають підписанти.

Так, вони закликали владу вжити відповідних заходів щодо розвʼязання питання з підвищенням заробітної плати, найнижчої ланки державних службовців апаратів судів та внести на розгляд Верховної Ради України відповідний законопроєкт щодо внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет”.

Нагадаємо, що у 2020 році Вища рада правосуддя вже зверталася до Державної судової адміністрації України щодо причин та шляхів подолання критичного стану оплати праці працівників апаратів судів. 

Підставою для звернення ВРП до ДСА України був відкритий лист-звернення працівників апарату Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області та інших судів з проханням проаналізувати та переглянути фінансування видатків на оплату праці працівників судів, привести розмір заробітної плати працівників судів у відповідність до реалій дійсності й складності та відповідальності трудової діяльності, а також збільшити розмір посадового окладу працівників апаратів судів.

Згодом, у 2021 році, ДСА звернулась з поданням до Міністерства фінансів України щодо розподілу понадпланових надходжень від сплати судового збору для їх спрямування на оплату праці працівникам апаратів судів, придбання марок, оплату комунальних послуг та задоволення інших першочергових потреб в обсязі 189 718,46 та 173 475,6 гривні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter