“Повна деконструкція російського гуманітарного простору”: представниця президента в АРК про освітні реформи після деокупації

Дата: 07 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Після деокупації півострова передбачається повна деконструкція російського гуманітарного простору.

Про це представниця президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева пише у своїй колонці для УП.

У тексті вона представила бачення щодо гуманітарної політики – одного з найбільш комплексних питань у заходах реінтеграції Криму після його деокупації, що охоплюватиме освіту, культуру, інформаційний простір і туристичну галузь.

Таміла Ташева

Вона зауважила, що за період тимчасової окупації освітня система Кримського півострова значно відстала від тих реформ і змін, які відбулися на материковій частині України. Йдеться, зокрема, про автономію університетів, декомунізацію освіти, цифровізацію освітнього простору та інші прогресивні рішення.

Таміла Ташева також зазначає, що за дев’ять років у тимчасово окупованому Криму встигли підрости першокласники. Лише у 2022 році, за даними окупаційних адміністрацій, до кримських шкіл пішло близько 230 тисяч дітей.

Вона констатувала, що Росія розбудувала на півострові інфраструктуру мілітаризації дітей та пропаганди для них служби в Збройних силах РФ та силових органах. 

“Наших дітей готують не до наукових відкриттів та освітніх звершень у майбутньому. Їх “виховують” як солдатів, просувають отруйний наратив, що Європа та їхня рідна держава Україна – це нібито вороги, з якими треба боротися зі зброєю в руках. Культ війни та насильства Росія пропагує для дітей як щось нормальне, також нав’язує толерантне ставлення до злочинів радянського режиму”, – написала представниця президента України в АР Крим і назвала таку ситуацію “нечуваним регресом у сфері освіти”

Вона вважає, що варто розглядати як окрему проблему русифікацію освітнього процесу та повну відсутність українського книжкового фонду в кримських школах і бібліотеках.

В освіті окупованого півострова також відсутня кримськотатарська складова, тобто складова корінного народу України, для якого Крим – єдина історична Батьківщина.

Після деокупації півострова передбачається повна деконструкція російського гуманітарного простору.

“Нам буде потрібно інтегрувати систему освіти деокупованого Кримського півострова в український освітній простір на основі законів України “Про освіту” та “Про загальну середню освіту”. Разом з експертами ми напрацьовуємо загальні підходи відновлення освітніх українських траєкторій”, – повідомила Таміла Ташева.

Ці підходи передбачатимуть формування безпечного освітнього середовища в регіоні, налагодження процесів реінтеграції початкової, базової та профільної середньої освіти.

Покроково йдеться про:

  • впровадження української мови в шкільні програми та вивчення кримськотатарської;
  • навчання за загальними українськими стандартами;
  • ліквідацію російських вишів;
  • повернення на півострів кримських закладів вищої освіти, яким довелося виїхати через окупацію у 2014 році.

Планується відновлювати український книжковий фонд. Ймовірно, для викладання правдивої історії залучатимуть учителів з материкової частини України.  

“Стратегія відновлення Криму, яку ми напрацювали, загалом передбачає програми мобільності молоді та їхніх обмінів між закладами освіти Кримського півострова та материкової частини України. Планується також побудова нових, сучасних освітніх центрів та, звісно ж, робота з профорієнтацією вчителів, адже протягом практично дев’яти років окупації вони працювали за освітніми стандартами РФ”, – повідомила Таміла Ташева.

Раніше в Представництві президента України в АРК розповіли, чого чекати посадовцям, “суддям”, силовикам та вчителям у деокупованому Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter