Посольства понад 20 країн закликають Україну вжити заходів для захисту ЛГБТ від дискримінації 

Дата: 17 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Посольства понад 20 західних країн занепокоєні випадками дискримінації ЛГБТ-людей в Україні та закликають вжити антидискримінаційних заходів щодо їхнього захисту. 

Про це йдеться в спільній заяві з нагоди Міжнародного дня проти гомофобії, трансфобії та біфобії, опублікованій на фейсбук-сторінці Посольства Канади в Україні.   

Так, у заяві зазначають, що Україна досягла помітного поступу щодо визнання і захисту прав людини, але ця робота залишається незавершеною:

“Ми занепокоєні повідомленнями від захисників прав людини про випадки нетолерантності, дискримінації і нападів на активістів ЛГБТІК і відсутність притягнення до відповідальності за ці злочини. Пандемія COVID-19 призвела до зростання випадків нетолерантності й порушення прав людини, а ЛГБТІК-люди є серед найуразливіших жертв дискримінації і насильства”. 
 
У зверненні зауважують, що реформа Національної поліції “продемонструвала позитивні тенденції в питаннях поваги до прав людини при захисті закону і правопорядку в Україні”. Однак додають, що продовження реформи правоохоронних органів і судової системи є необхідним для того, щоб надати кожному відчуття безпеки, справедливості й правосуддя:
 
“Ми закликаємо владу України продовжувати реформи й забезпечити існування рівних прав і можливостей для всіх без дискримінації”.
 
Вітають у заяві й нещодавнє схвалення нової версії Національної стратегії з прав людини та закликають Україну повністю імплементувати цю стратегію і план дій, зокрема зробивши додаткові кроки для втілення антидискримінаційних заходів щодо ЛГБТ.
 
Крім того, міжнародна спільнота додає, що “уважно стежить за прогресом щодо внесення змін до Кримінального кодексу України, які мають розширити визначення злочину на ґрунті ненависті та внести до цієї категорії злочини з мотиву нетерпимості до ґендерної ідентичності та сексуальної орієнтації”.
 
У заяві запевняють, що Україна може розраховувати на підтримку міжнародної спільноти для досягнення цього.
 
“У найближчому майбутньому організації ЛГБТІК у всій Україні планують провести численні заходи, щоб просувати й вшановувати рівність для всіх. Міжнародна громада й надалі підтримуватиме ці ініціативи, і ми закликаємо правоохоронні органи й усіх українців забезпечити мирне проведення цих заходів. У сучасній демократичній Україні немає місця насильству, дискримінації і нерівності”, – підсумовують підписанти звернення.
 
Заяву надіслано від імені посольств Австралії, Австрії, Бельгії, Канади, Кіпру, Данії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Греції, Ізраїлю, Італії, Литви, Мальти, Нідерландів, Нової Зеландії, Норвегії, Португалії, Словенії, Іспанії, Швеції, Швейцарії, Великої Британії, США та від імені Канадської поліційної місії в Україні, Делегації Європейського Союзу і Дорадчої місії Європейського Союзу. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter