Послів G7 привезли на зустріч до ЧАЕС, щоб показати ймовірні наслідки теракту росіян на ЗАЕС

Дата: 19 Липня 2023
A+ A- Підписатися

На території Чорнобильської АЕС провели зустріч керівників посольств G7, Представництва ЄС в Україні, а також очільників та членів дипломатичних представництв різних країн світу, де обговорювали важливість впровадження української Формули миру. 

Про це розповіли в уряді. 

Місто Прип’ять. Фото: arheve.org

Українські посадовці не приховують, що місце зустрічі обрали невипадково. Зробили це для того, щоб “її учасники змогли на власні очі переконатися, які наслідки може мати недотримання ядерної безпеки”. 

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак нагадав тим, хто зібрався, про окупацію території ЧАЕС на початку російського вторгнення. Тоді персонал станції 600 годин працював без ротації, а разом з атомниками росіяни тримали в заручниках групу сталкерів, які вирішили сходити до Прип’яті. 

Також під час окупації зони росіяни рили траншеї в так званому Рудому лісі. Як розповідали працівники станції журналістам Reuters, військове керівництво, вочевидь, не казало, куди саме скеровують солдат, адже ті, з якими спілкувалися працівники, взагалі не знали про трагедію 1986 року та не носили захисного спорядження.

Українські посадовці вже попереджали, що російські військові блокуватимуть персонал окупованої ЗАЕС, так само як робили це з персоналом ЧАЕС.

“Їхня (російських військових. – Ред.) діяльність тут (на ЧАЕС. – Ред.) загрожувала світовій ядерній безпеці. Саме тому ми дуже стурбовані ситуацією на Запорізькій АЕС, яка досі окупована. І сьогодні можна лише теоретично уявляти, якими будуть наслідки, якщо щось станеться”, – наголосив Єрмак. 

Нагадаємо, що після підриву росіянами Каховської ГЕС українські посадовці активніше говорять про ймовірний теракт, що може влаштувати Росія на ЗАЕС.

У разі вибуху на Запорізький АЕС мешканці потенційної зони радіаційної аварії мають бути готові до можливої евакуації. ZMINA вже розповідала, що треба покласти із собою в тривожну валізу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter