Посадовців лісгоспу підозрюють у видаванні дозволів на “санітарні рубки” у парку “Гуцульщина” на мільйони гривень

Дата: 10 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Про підозру у незаконній порубці лісу на території природно-заповідного фонду та зловживанні службовим становищем повідомили п’ятьом посадовцям, що рубали дерева у національному парку “Гуцульщина”. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Праліси національного парку “Гуцульщина”. Фото: nnph.kosiv.org.ua

Національний парк “Гуцульщина” створили у 2002 році у межах Косівського району Івано-Франківської області. 

Парк має площу понад 32 тисячі гектарів та поділений на чотири зони – заповідну, зону стаціонарної та регульованої рекреації, а також господарську зону.  

Слідчі кажуть, що виконувач обов’язків директора одного із державних лісгоспів разом із чотирма підлеглими, серед яких лісничі та інженер з охорони й захисту лісу, у 2019–2022 роках знищували дерева у парку під виглядом санітарних рубок. 

Детективи ДБР вказують, що мова йде про посадовців Кутського лісового господарства, до складу якого парк не входить понад 20 років

На світлинах, які виклали правоохоронці, можна побачити півметровий зруб. Знищували ялиці, буки, осики, граби та ясени. Деревину продавали населенню, а гроші привласнювали.

 
 
Фото: Офіс генерального прокурора

Такими “санітарними рубками” державі завдали збитків на понад 2,1 мільйона гривень. Втім, під час обшуків у фігурантів знайшли більше виписаних дозволів. 

“Збитки у цій схемі, за попередніми даними, можуть досягти десятків мільйонів гривень”, – кажуть слідчі. 

Підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк до 7 років.

Вирубування лісу – серйозна екологічна проблема для України. Створена ще до початку повномасштабного російського вторгнення інтерактивна мапа, на якій позначено місця найактивнішого вирубу, показала, що всього за чотири роки знищили дерев на території, еквівалентній розміру більш ніж тисячі футбольних полів.

Нагадаємо, що Україна входить до десятка з найвищими показниками смертності від хвороб, які провокує забруднене довкілля. 

До початку повномасштабного вторгнення росіян понад чверть українців вважали проблему екології однією з найактуальніших загроз для країни. Частіше серед загроз згадували лише загрозу подальшого економічного занепаду (31%).

Нещодавно екоактивісти дійшли до Верховного Суду, щоб зупинити забудову гірського масиву Свидовець на Закарпатті. 

Фотографія обкладинки: nnph.kosiv.org.ua

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter