Посадовці обіцяють найближчим часом показати громадськості проєкт Національного військового меморіального кладовища

Дата: 06 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Роботи зі створення Національного військового меморіального кладовища перебувають на стадії державної експертизи, тож найближчим часом відповідальні посадовці презентують напрацювання громадськості. 

Про це розповів заступник директора Національного військового меморіального кладовища (НВМК) Ярослав Старущенко

Ілюстраційне зображення. Фото: Jeff J Mitchell / Getty Images

Створення загальнодержавного військового кладовища в Україні обговорюють ще з 2011 року, втім лише після початку російської агресії у 2014-му це питання актуалізували. У 2015-му облаштування меморіального кладовища зафіксували в урядовому плані до 2020 року й згодом цей пункт перейшов уже до плану на 2025 рік. 

Після початку повномасштабного вторгнення РФ Верховна Рада ухвалила профільний закон, згідно з яким архітектурний комплекс НВМК має охоплювати, окрім кладовища, ще й музейний комплекс, ритуальну будівлю та інші необхідні споруди для організації почесних поховань. 

“Концепцію створення та облаштування Національного військового меморіального кладовища було розроблено ще до повномасштабної російської агресії. Нею визначено певний перелік споруд та площ, що мають бути на земельній ділянці, для забезпечення здійснення поховань і вшанування пам’яті полеглих Воїнів. Це – понад 100 гектарів. Попередні варіанти земельних ділянок, що розглядалися, не мають можливостей втілити такий масштабний проєкт”, – каже Старущенко. 

Цього року в Міністерстві в справах ветеранів припускали, що меморіал може з’явитися поряд з Національним заповідником “Биківнянські могили” в Києві. Ділянка, яку розглядали для кладовища, мала площу близько 90 гектарів і розташована була не в межах, а поруч із похованнями та меморіалом жертвам радянського тоталітаризму. 

Перенесення НВМК у село Гатне на Київщині викликало обурення родин загиблих, які казали, що влада “плюнула їм в обличчя”. 

Нагадаємо, що уповільнити будівництво Національного військового меморіального кладовища може й те, що біля нього планують створити паркову зону. 

ZMINA детально розповідала, як родичам загиблих військових спочатку обіцяли створити меморіальне кладовище в Биківні, але передумали.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter