Порошенко закликав ПАРЄ подвоїти захист прав жителів Донбасу та Криму

Дата: 11 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Президент Петро Порошенко звернувся до ПАРЄ із закликом значно більше приділяти уваги питанню переслідування окупантами населення Криму та Донбасу.

Про це він заявив у середу під час свого виступу в Парламентській Асамблеї Ради Європи, повідомляє Українська правда.

“Я закликаю членів Асамблеї, Комітету міністрів, генерального секретаря, комісара з прав людини та відповідні моніторингові органи подвоїти зусилля, спрямовані на захист прав людини та її свобод (у Криму та на Донбасі – ред.)”, – заявив український лідер.

Він висловив переконання, що лише прискіплива увага до цих проблемних регіонів зможе “хоч якось” послабити нинішні переслідування там місцевого населення.

Він також наголосив, що мирний діалог з населенням Донбасу можливий лише після виведення російських військ і за присутності миротворців.

“Чи можете ви уявити будь-який діалог на окупованій території? Єдина передумова для ведення такого діалогу – це виведення російських військ”, – сказав Порошенко.

Він додав, що з останньої зустрічі у ПАРЄ у 2014 році Україна звільнила дві третини окупованого Донбасу.

“У будь-якому місті чи селищі, де немає російських міст, у нас фантастично-чудовий діалог, не існує жодної, навіть маленької, проблеми. Ми інвестуємо значні кошти, щоб відновити інфраструктуру. Кожного місяця відвідую Донбас, відкриваю школи, мости, дороги, дитсадочки. У нас там не існує жодного, навіть маленького конфлікту”, – сказав Порошенко.

Водночас він підкреслив, що на підконтрольних Росії територіях, люди живуть у жахливих умовах.

“У нас є докази російської присутності – гібридна війна, російська пропаганда, російські провокації. І це (проблема – ред.) не лише кількох тисяч людей. Це декілька мільйонів людей, що постраждали, які живуть за умов жахливої гуманітарної катастрофи. Без можливості працевлаштуватися, жахливі умови для існування літніх людей, обмежений доступ дітей до освіти і жахливий рівень бідності”, – сказав Порошенко.

Він підкреслив, що люди не хотіли би продовжувати жити за таких умов.

“Ось чому нам важливо створити спільну скоординовану позицію з огляду на запровадження Мінських домовленостей, зокрема безпекового пакету. Тому – як тільки там з’являться миротворці, блакитні шоломи, як тільки з’являться передумови для забезпечення безпеки, там буде така ж ситуація, як у Слов’янську, Лисичанську, Краматорську, Маріуполі, де відновлено мир, порядок та закон, де чудовий діалог з місцевими громадами”, – сказав Порошенко.

Його думку розділила і президент ПАРЄ.

“Ваші погляди щодо мирного врегулювання ситуації є важливими, щоб там був мир,  стабільність та повага до прав людини. Для цього треба зупинити вогонь. А для цього треба повністю запровадити Мінські угоди. Бажаю вам лише успіху”, – сказала президент ПАРЄ Стелла Кіріакідес.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter