Порошенко підписав закон, який допоможе реєструвати дітей у Криму

Дата: 19 Лютого 2016
A+ A- Підписатися

Президент Петро Порошенко підписав закон №3771, який вносить зміни до Цивільного кодексу.

Ці зміни допоможуть реєструвати факти народжень та смертей на непідконтрольних уряду територіях.

Зокрема, родичі або законні представники людини можуть звернутися до будь-якого українського суду із заявою про визнання факту її народження або смерті. Раніше, наприклад, кримчанам доводилося звертатися до Апеляційного суду Києва, щоб той визначив суд, який розглядатиме заяву. 

Тепер заявник може звертатися у зручний для себе суд, не надаючи довідку про статус переселенця.

Закон також передбачає, що суд повинен розглядати такі заяви невідкладно, і видавати заявнику копію рішення одразу після його ухвалення. Рішення суду мають виконувати негайно.

“Звичайно, на даний момент важливо налагодити співпрацю з РАЦС і сформувати практику, в якій судді зможуть дійсно в короткий термін виносити рішення і допомогти людям отримати документи. Ми плануємо співпрацю з Міністерством юстиції України з розробки і поширення інструкцій і зразків заяв до суду, щоб ця процедура не здавалася непідйомною. Наші юристи готові підказати як це здійснити. Надалі будемо працювати над спрощенням системи і переведення її від судової до адміністративної процедури”, – заявила координаторка “Восток-SOS” Олександра Дворецька.

Нагадаємо, депутати ухвалили закон 4 лютого. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter