Pornhub виплатить компенсацію жінкам, яких примушували робити ролики, що потім з’явилися на платформі

Дата: 20 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Компанія MindGeek, що володіє платформою Pornhub, виплатить компенсації жінкам, які наприкінці минулого року подали до суду на власників сайту, що публікували порнографічні ролики за їхньою участю, зроблені під примусом. 

Про це повідомляє BBC.

Фото: Angus Mordant / New York Daily News

Умови угоди сторін не розголошують, однак раніше щонайменше 40 жінок вимагали компенсації в розмірі мільйона доларів для кожної та покриття судових витрат. 

Ще на початку минулого року суд у Каліфорнії зобов’язав виплатити 12,7 мільйона доларів компенсації 22 жінкам, ролики з якими розповсюджувала порностудія GirlDoPorn. Заявниць, яким на момент знімання було від 17 до 22 років, автори відео переконували в тому, що ролики не потраплять у мережу, а розповсюджуватимуться на дисках за кордоном.

З деякими потерпілими підписували нібито модельні контракти, однак інколи в цей момент вони перебували під дією алкоголю чи наркотичних речовин. Порно з’являлося на великих платформах, зокрема на Pornhub, а в коментарях користувачі розкривали імена героїнь та іншу особисту інформацію. Згодом через цькування, а також реакцію рідних деякі з жінок намагалися вкоротити собі віку. 

У січні 2020-го суд надав жінкам право власності на ролики з ними та зобов’язав студію GirlDoPorn сприяти видаленню відео з мережі. 

Фото: Getty Images

У позові, який уже наприкінці 2020-го проти компанії MindGeek подали 40 жінок, йшлося про те, що власники Pornhub розуміли масштаби заподіяної шкоди, але продовжували публікувати відео студії та отримувати великі прибутки. Заявниці переконували, що подавали скарги з детальною інформацією про шахрайство та примус, але їх ігнорували.

Це не перша гучна історія, пов’язана з Pornhub. Торік на сайті американського видання The New York Times вийшла колонка лауреата Пулітцерівської премії Ніколаса Крістофа, в якій той розповів про те, що на платформі легко можна знайти відео з насильством та зґвалтуваннями жінок і дітей.  

Крістоф згадував історії, наприклад, з Флориди, де мати зниклої 15-річної дівчинки знайшла десятки роликів зі своєю дитиною на Pornhub та інших платформах, або Каліфорнії, де школяр побачив на сайті відео зі знайомим однокласником, якого ґвалтувала родичка. Історій, пов’язаних з насильством та популярним порносайтом, більше

Після розголосу платіжна система Mastercard звернулася до правоохоронців та почала розслідування ситуації, а невдовзі власники сайту заборонили викладати користувачам власні ролики. Робити це відтоді можуть тільки партнери платформи. Через 10 днів після публікації колонки Pornhub видалив близько 9 мільйонів роликів, що не пройшли перевірки. 

Фотографія обкладинки: istock

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter