Попри санкції ФРН продовжує постачати Росії товари подвійного призначення

Дата: 13 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Минулого року німецькі компанії постачали Росії велику кількість товарів, які можуть використовуватися у військових цілях. Це відбувається всупереч запровадженню антиросійських санкцій.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на німецьку газету Welt am Sonntag, у розпорядженні якої опинився внутрішній перелік Федерального міністерства економіки.
 
Фото з відкритих джерел

Згідно з документом, у 2020 році Федеральне управління економіки та експортного контролю (Bafa) видало 673 ліцензії на експорт так званих товарів подвійного призначення в Росію. Загальна вартість: майже 366 мільйонів євро. 

Товари подвійного призначення – це товари, які можна використовувати як у цивільних, так і у військових цілях. До них належать машини, які можна використовувати у виробництві зброї, програмне забезпечення та технології для будівництва літаків, певні хімічні речовини.

Росія як країна-одержувач з Німеччини товарів подвійного призначення стоїть на четвертому місці після Китаю з 1,6 мільярда євро, США з мільярдом євро і Бразилії з 371 мільйоном євро.

Водночас Україна отримує з Німеччини лише невелику кількість таких товарів. У 2020 році їх вартість становила 17 мільйонів євро.

Дивує великий обсяг цих поставок з Німеччини до РФ, оскільки з моменту анексії Криму в 2014 році, відповідно до санкцій ЄС, до такого експорту в Росію застосовувалися більш жорсткі критерії, ніж в інші країни, зазначає видання.

Особливо в нинішній напруженій ситуації з Росією, ми повинні запровадити обмежувальну політику експортного контролю. Bafa має контролювати дуже ретельно, що відбувається з товарами подвійного призначення, і має виключити військове використання”, – закликав владу бути більш пильною, депутат Бундестагу від “Зелених” Стефан Венцель.

Уряд Німеччини востаннє захищав схвалення такого експорту в березні 2021 року, аргументуючи це тим, що перш ніж буде відмовлено у видачі ліцензії на експорт до Росії, потрібні “конкретні ознаки того, що існує ризик кінцевого військового використання“.

Про які саме товари йдеться у справі Росії широко не відомо. Останніми роками точаться дискусії щодо поставок збідненого урану з Німеччини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter