Попри ухвалені закони в Україні не працює захист заручників та жертв домашнього насильства – офіс Омбудсмана

Дата: 04 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Україна суттєво недовиконала заходи із соціально важливих напрямів Національної стратегії у сфері прав людини, а ті заходи, які вважаються виконаними, не забезпечують належного захисту прав відповідних категорій громадян.

Про це повідомила керівниця секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Наталія Федорович 3 грудня під час дискусії “Нацстратегія у сфері прав людини: підсумки та подальші кроки підсумків”, повідомляє ZMINA.

За її словами, Офіс Уповноваженого здійснює постійний моніторинг виконання плану дій з реалізації Нацстратегії у сфері прав людини.

За результатами цього моніторингу, станом на перше півріччя 2020 року із 77 заходів за такими важливими напрямами у сфері прав людини, як забезпечення права на працю та соціальний захист, забезпечення права на охорону здоров’я та підвищення рівня обізнаності у сфері прав людини було виконано лише 29. Тобто такі заходи були виконані менше, ніж на 38%. Виконання 28,5% заходів ще триває, і зовсім невиконаним лишаються 22% заходів.

Зокрема, з передбачених у нацстратегії 17 заходів з підвищення рівня обізнаності у сфері прав людини виконано лише п’ять, чотири не виконано зовсім, а решта перебуває в процесі виконання.

Федорович зауважила, що до ухваленого у 2019 році Закону “Про соціальні послуги” не прийнято цілої низки необхідних підзаконних актів, попри те що з 1 січня 2020 року цей закон набрав чинності.

Крім того, за словами посадовиці, не отримують належного соціального захисту звільнені з окупованих територій заручники. Хоча 11 грудня 2019 року уряд ухвалив постанову № 1122 “Деякі питання соціального і правового захисту осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України, після їх звільнення”.

Також, згідно з моніторингом Офісу Омбудсмана, незважаючи на звіт про виконання заходів із захисту прав цивільних осіб, які брали участь в АТО та ООС, цей напрям залишається невиконаним.

Представниця Омбудсмана наголосила і на суперечливій ситуації із захистом від домашнього насильства. Адже, за її словами, попри ухвалення відповідного базового закону і понад 30 підзаконних актів на його виконання їхня “фактична реалізація залишається практично ніякою”.

Зокрема, не здійснюється координація всіх дотичних відомств та заходів з боку відповідного центрального органу виконавчої влади (Мінсоцполітики. – Ред.),  не використано передбачених у бюджеті коштів, наприклад на відкриття загальнодержавного кол-центру, і кол-центр, відповідно, не працює.  

“Досі залишається неухваленою низка важливих нормативних актів у цій сфері, зокрема затвердження форм статистичної звітності. Ми станом на сьогодні не володіємо ситуацією про фактичні обсяги проблеми. Ми досі збираємо статистику відповідно до закону про насильство в сім’ї”, – наголосила Федорович.

Також, за її словами, не ухвалено механізму оцінювання потреб громад у спеціалізованих послугах, через що новостворені об’єднані територіальні громади (ОТГ) не можуть відповідно реалізовувати закон.

“Тож питання контролю за виконанням і подальшою реалізацією пунктів нацстратегії дуже важливе”, – підсумувала Федорович.

Нагадаємо, Національна стратегія у сфері прав людини ‒ це перший в історії незалежної України системний документ, покликаний інтегрувати цінності прав людини в різні сфери державної політики. Документ затвердив президент України Петро Порошенко своїм указом від 25 серпня 2015 року №501/2015, а план дій з реалізації нацстратегії до 2020 року Кабмін ухвалив 23 листопада 2015 року. Тобто всі заплановані заходи плану дій мали бути виконані до кінця 2020 року. 

У 2018 році близько 20 органів державної влади та 30 громадських організацій почали працювати над змінами до плану дій, але зміни так і не були узгоджені. У лютому 2020 року Міністерство юстиції ліквідувало Директорат з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності, який, зокрема, опікувався моніторингом реалізації Національної стратегії у сфері прав людини.

За підсумками першого кварталу 2020 року Мін’юст повідомив, що план дій з реалізації Нацстратегії у сфері прав людини виконано на 54,8 %, тобто із 604 запланованих заходів виконано 331.

Водночас, за оцінюванням, яке зробила громадська організація “Українська Гельсінська спілка з прав людини”, станом на перший квартал 2020 року план дій був виконаний лише на 28%.

Найбільший прогрес у реалізації плану дій правозахисники зафіксували за такими напрямами, як забезпечення прав учасників антитерористичної операції (виконано на 53%), захист прав внутрішньо переміщених осіб (52%) та протидія домашньому насильству (47%).

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter