Попри продовження “зернової угоди” РФ блокує один з найбільших портів України “Південний”

Дата: 21 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Попри поновлення роботи Чорноморської “зернової ініціативи” найбільш глибоководний порт “Південний” поблизу Одеси зупинив роботу. Впродовж 19–21 травня РФ не пропустила до нього жодного судна.

 Про це повідомили в Адміністрації морських портів України.

Порт “Південний”. Джерело: facebook.com/uspa.yuzhny. Архівне фото

Порт “Південний” через брак флоту зупинено. Фактично РФ не допускає його до участі в “зерновій ініціативі”, що є черговим грубим порушенням підписаної угоди. Таким чином РФ знайшла новий шлях, як зменшити ефективність “зернової угоди” і, відповідно, зменшити експорт на потреби світу. Адже порт “Південний” є найбільшим портом за пропускною здатністю і його виключення суттєво вплине на зменшення експортних обсягів“, зазначають на сайті Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.

В Адміністрації морських портів України поінформували, що 19–20 травня у порти “Одеса” та “Чорноморськ” направились п’ять суден, які були проінспектовані, в інспекції та реєстрації суден на порт “Південний” РФ відмовила в односторонньому порядку.

На 21 травня було заплановано лише 4 інспекції, але знов без суден на порт “Південний”.

Росія вже майже місяць блокує підприємство, зауважили в АМПУ.

“Наразі в порту “Південний” понад 1,5 млн тонн агропродукції для 10 країн світу, в тому числі Африки та Азії, має бути завантажено на 26 суден, які продовжують очікувати в територіальних водах Туреччини”, – зазначили у відомстві.

У Мінвідновлення закликають партнерів по угоді Туреччину та ООН знайти рішення. Там підкреслили, що в іншому випадку змушені будуть констатувати, що “зернова ініціатива” не працює.

Нагадаємо, “зернову угоду” про розблокування експорту українського зерна морським шляхом підписали 22 липня 2022 року в Туреччині. Перед цим радник голови Офісу президента Михайло Подоляк наголосив, що Україна підписує угоди з ООН і Туреччиною, а не безпосередньо з РФ.

Росія підписала документ з ООН і Туреччиною окремо.

Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія інструменталізує голод у країнах Африки у своїй неспровокованій та незаконній війні. Окупаційні збройні сили РФ викрадають українське зерно і вивозять його через тимчасово окупований Крим, зокрема до Сирії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter