Понад третина дітей вразливих груп можуть стати жертвами торгівлі людьми

Дата: 20 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

Cеред дітей 13-17 років, що належать до вразливих груп, 40% готові погодитись хоча б на одну пропозицію, що може призвести до втягування в торгівлю людьми.

Такими є результати опитування уразливих груп дітей та молоді, а також експертних інтерв’ю із представниками організацій, що працюють з даними групами, проведених компанією GfK Ukraine.

Опитування охопило дітей у складних життєвих обставинах та сиріт; дітей, які виховуються в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу; дітей, переміщених із зони військового конфлікту; дітей з інвалідністю; безпритульних дітей; молодих людей, які перебувають в установах позбавлення волі; та тих, які навчаються у професійно-технічних навчальних закладах.

Згідно з результатами опитування, більшість дітей та молоді всіх уразливих груп загалом чули про торгівлю людьми та знають, куди звертатись при спробах втягнення у такі ситуації в Україні та за кордоном. Водночас, під впливом соціальних обставин та оточення діти та молодь схильні до різних видів ризикованої поведінки.

Так серед дев’яти опитаних уразливих груп дітей та молоді найвищу готовність погодитись хоча би на одну пропозицію, що може призвести до втягування в торгівлю людьми, виявили молоді люди віком 13-20 років, які перебувають в установах позбавлення волі – 72%. Крім того, таку готовність виявили більше половини (53%) молодих людей, які навчаються в професійно-технічних навчальних закладах, та 51% безпритульних дітей 13-17 років.

Найнижчу готовність погодитись хоча б на одну пропозицію, що може призвести до втягування в торгівлю людьми, виявили діти 13-17 років, що проживають в дитячих будинках сімейного типу та діти внутрішньо переміщених осіб – по 22%.

Найчастіше опитані діти та молоді люді готові погодитися працювати у населеному пункті, де вони живуть, без офіційно оформленого трудового договору (до 54% серед різних груп), виконувати сумнівну або незаконну роботу, яка добре оплачується (до 32%), спробувати наркотичні речовини (до 27%), піти додому або сісти в автомобіль до малознайомої людини (до 20%), тощо. 

Серед тих, хто готовий погодитись хоча б на одну ризиковану пропозицію, 60% становлять хлопці.

“Попри доволі високу загальну обізнаність опитаних дітей та молоді з проблемою торгівлі людьми, більшість із них, за винятком дітей-сиріт 13-17 років, які проживають в інтернатних закладах, протягом останнього року не отримували жодної актуальної інформації щодо попередження торгівлі людьми. У поєднанні зі схильністю до ризикованої поведінки це свідчить про необхідність цілеспрямованої інформаційної кампанії щодо запобігання торгівлі людьми серед уразливих дітей та молоді в Україні”, – зазначає Ганна Антонова, координаторка Програми протидії торгівлі людьми Представництва МОМ в Україні. 

Опитування проводилось у жовтні-грудні 2015 року по всій території України без урахування АР Крим та непідконтрольних уряду територій Донецької та Луганської областей методом особистого інтерв’ю. Репрезентативна вибірка становила 2079 дітей та молодих людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter