Понад сотню ветеранів та членів родин учасників бойових дій отримали гроші на розвиток власної справи

Дата: 17 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Відтоді, як ветерани та члени родин учасників бойових дій можуть подавати заявки на участь у грантовій програмі “Власна справа”, щонайменше 136 із них отримали кошти на розвиток власної справи. 

Про це розповіли в уряді. 

Фото: Дія.Бізнес

Відповідно до умов програми, учасники бойових дій або ті, хто отримав інвалідність унаслідок війни, а також другий з подружжя можуть отримати:

  • 250 тисяч гривень – для ветерана за умови створення одного робочого місця;
  • 500 тисяч гривень – для другого з подружжя ветерана за умови створення двох робочих місць;
  • 1 мільйон гривень – для ветерана, який має досвід підприємницької діяльності, зареєстрований як ФОП не менш ніж три роки, за умови створення чотирьох робочих місць, мінімум два з яких займуть ветерани.

Гранти в розмірі пів мільйона та мільйон гривень надають за схемою співфінансування, коли отримувач має вкласти у власну справу 30% власних коштів, а 70% надасть держава у вигляді гранту. 

Більшість із тих, хто вже переміг у програмі, є саме ветеранами та ветеранками – 56% усіх грантів.  

Серед бізнесів, на які 136 переможців витратять 54 мільйони гривень, кав’ярня, салон краси, креветочна ферма, магазин жіночого одягу, більярдний клуб, підприємство з виробництва соняшникової олії, шиномонтаж, компанія з монтажу й обслуговування промислового обладнання.

Деякі з переможців отримали кошти на масштабування вже наявного бізнесу, наприклад для розширення та модернізації салону краси, відкриття бургерної в кафе, розширення швейного цеху, що спеціалізується на пошитті спортивного одягу для дітей та спецодягу, а також відновлення роботи магазину з продажу меблів, який закрили через війну. 

Заявки на отримання гранту треба подавати через портал “Дія” разом з бізнес-планом.

Нагадаємо, що в Україні до 2030 року хочуть на 5% скоротити розрив в оплаті праці жінок та чоловіків. Для цього посадовці хочуть залучити жінок, зокрема дружин ветеранів, до розвитку підприємництва. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter