Понад 80 росіян втратили постійний дозвіл на проживання в Латвії після розгляду їхніх анкет з політичними питаннями

Дата: 06 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Понад 80 громадян РФ, які втратили постійний дозвіл на проживання в Латвії у зв’язку з поправками до імміграційного закону і намагались отримати новий статус постійного жителя ЄС, отримали відмову. Це рішення ухвалила Служба держбезпеки Латвії (СДБ) після розгляду анкет з політичними питаннями.

Про це повідомляють Delfi та суспільний мовник Латвії LSM.

Джерело: LETA, Edijs Pālens

Як зазначається, анкету заповнюють тільки ті росіяни, яким вдалося скласти іспит на знання латиської мови, або ж ті, кого звільнили від такого тесту за станом здоров’я чи з інших причин. 

В анкеті крім інших є й “ідеологічні” питання про вторгнення РФ в Україну, окупацію Латвії та радянські пам’ятки. Відповіді на запитання оцінює Служба держбезпеки Латвії. 

СДБ отримала понад 13 тисяч анкет від росіян. Близько семи тисяч людей уже пройшли перевірку, і СДБ не виявила ризиків у тому, щоб видати їм новий дозвіл на проживання, про що повідомила Управління в справах громадянства та міграції Латвії. Однак у більш ніж 80 випадках СДБ виявила ризики, і Управління в справах громадянства та міграції Латвії вирішило відмовити цим заявникам. Перевірки решти документів продовжуються.

Нагадаємо, у серпні 2022 року уряд Латвії вирішив, що тимчасові посвідки на проживання в Латвії росіянам продовжуватимуть лише у виняткових випадках, а постійну посвідку на проживання громадяни Росії зможуть отримати за умови, що складуть іспит на рівень володіння державною мовою бодай на рівні А2. 

Раніше ZMINA повідомляла, що латвійська влада до кінця року продовжила тимчасовий захист українських громадян, які вимушені були переїхати, рятуючись від повномасштабної війни. Раніше ця програма була доступна до 30 червня.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter