Понад 70 громадських організацій закликали партії дотриматися ґендерних квот на виборах

Дата: 28 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Низка громадських організацій звернулася до політичних партій з вимогами дотриматись у виборчих списках визначених законом ґендерних квот і підтримати кандидаток на рівні з кандидатами.

Про це виданню ZMINA повідомили в Громадській експертній раді при Міжфракційному депутатському об’єднанні “Рівні можливості”, що є ініціатором звернення, яке наразі підтримала 71 громадська організація.

У громадській раді нагадують, що 25 жовтня цього року відбудуться місцеві вибори, під час яких уперше буде застосована 40-відсоткова ґендерна квота за пропорційною системою. Водночас зберігається 30-відсоткова квота в громадах нижчого рівня.

Але, на думку авторів звернення, попри те, що ґендерна квота є захищеною в законодавстві, крім передвиборчої боротьби, жінкам доведеться одночасно вести війну із суспільними упередженнями й ґендерними стереотипами.

Так, множинної дискримінації зазнають і жінки з інвалідністю, внутрішньо переміщені особи, представниці ЛГБТ-спільноти та жінки, які представляють етнічні спільноти.

Тож автори й підписанти звернення засуджують недемократичні методи передвиборчої боротьби та вимагають від політичних партій:

  • виконати норму закону щодо квотного формування виборчих списків;
  • рівномірно розподілити кандидатів з-поміж чоловіків та жінок у багатомандатних мажоритарних округах для збалансованішого представництва громади в місцевій раді;
  • підтримати кандидаток на рівні з кандидатами та передбачити позитивні дії для усунення наявної нерівності;
  • запровадити добровільну ґендерну квоту 50% жінок та чоловіків;
  • вести чесну й конкурентну боротьбу без дискримінації та сексизму.

“Ми звертаємося до українців та українок із проханням разом зруйнувати стереотипи щодо жінок у політиці та зробити свій усвідомлений вибір на основі професійних стандартів, адже це шанс отримати заможні та успішні громади”, – закликають автори звернення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter