Понад 40 людей зникли безвісти після підриву дамби Каховської ГЕС

Дата: 20 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС на підконтрольних Україні територіях загинули 33 людини, 28 – отримали поранення. Ще понад 40 людей досі вважають зниклими безвісти.

Водночас наразі неможливо достеменно встановити, який вплив мала ця катастрофа на мешканців окупованих Росією територій.

Про це йдеться у доповіді Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні. 

Фото: Костянтин і Влада Ліберови

Інформацію щодо загиблих та постраждалих міжнародна комісія отримала від українського уряду. Представники Росії досі не відповіли на запити слідчих ООН щодо наслідків підриву дамби на Каховській ГЕС.

Представники міжнародної комісії наголосили, що затоплення призвели до руйнування та пошкодження житлових та нежитлових приміщень, будинків та інших будівель, а також до проблем із доступом до питної води, їжі та основних послуг. Місцеве населення мусило полишати свої домівки та шукати прихистку на безпечніших територіях. 

Уражені області ще довго відчуватимуть наслідки підриву дамби Каховської ГЕС, йдеться у доповіді. Зокрема, очікується, що порушення матиме довгостроковий шкідливий вплив на економіку та екологію регіону. 

Наразі експерти комісії не дійшли висновків щодо відповідальності за цей злочин. Однак слідство триватиме і далі, йдеться в доповіді.

Нагадаємо, жителі окупованих територій на лівому березі Херсонщини розказали документувальникам ZMINA про те, як російські військові змушували місцевих мешканців збирати тіла загиблих та вантажити їх у сміттєвози. За словами свідка, тіла загиблих тварин та людей змушували складати в ті самі машини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter