Денісову просять перевірити діяльність праворадикальної організації “Традиція і порядок”

Дата: 30 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Понад 30 громадських організацій звернулися до Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, щоб вона перевірила, чи відповідає чинному законодавству діяльність праворадикальної організації “Традиція і порядок”. 

Про це йдеться у відкритому листі, опублікованому на фейсбук-сторінці проєкту “Мережі параюристів” громадської організації “Альянс. Глобал”.  

Зрив представниками “Традиції і порядку” акції на підтримку ЛГБТ в Одесі 30 серпня 2020 року

“Ми занепокоєні систематичними та численними випадками безкарного насильства та порушення прав людини, які вчиняються “під брендом” праворадикального угруповання “Традиція і порядок”, уособлюваного в правовому полі однойменною громадською організацією, директором якої є Богдан Ходаковський. За останні декілька місяців, починаючи з 14 червня 2020 року, представники “Традиції і порядку” скоїли щонайменше дев’ять злочинів з мотивів ненависті, більшість із яких ґрунтувалися на мотиві ненависті за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності”, – зазначають у заяві.

Автори листа також додають, що їм не відомо жодного випадку, щоб хтось із тих, чия публічна діяльність “асоціюється з громадським рухом “Традиція і порядок” через використання відповідної символіки, поніс відповідальність за вчинені правопорушення”.  
 
У зверненні правозахисників наголошують, що “непритягнення до відповідальності призводить до ескалації насильства і лише спонукає порушника чинити злочин у більш жорстокій демонстративній формі”:
 
“Ми занепокоєні відсутністю з боку органів правопорядку належної публічної реакції на систематичні порушення законів про громадські об’єднання”. 

У “Традиції і порядку” відреагували на заяву, яку вважають “свідченням того, що рухаються в правильному напрямку, а боротьба дає все більше результатів”.

“Голослівні заяви часто лунають з уст наших опонентів. Цього разу вони не посоромилися навіть назвати кількість наших начебто злочинів. У такому разі пропонуємо “параюристам” назвати номери проваджень, внесених до ЄРДР, щоб усі охочі могли ознайомитися з конкретними порушеннями законодавства України представниками ГО “Традиція і порядок”, – написали в офіційному телеграм-каналі організації. 

Нагадаємо, що на початку вересня в Харкові тричі за тиждень атакували ком’юніті-центр для ЛГБТ “Прайд-хаб”. Як повідомили його співробітники, вони впізнали декого з нападників: це були представники місцевого осередку “Традиції і порядку”. Харківська поліція водночас не відкрила провадження за фактом нападів. Ще раніше представники “Традиції і порядку” зірвали акцію на підтримку ЛГБТ в Одесі: лупцювали людей по голові, погрожували учасницям зґвалтуванням, а також побилися з поліцейськими. Наразі відомо про відкриття провадження за фактом нападу на правоохоронця під час інциденту. 
 
Представники “Традиції і порядку”, ймовірно, також причетні до нещодавнього нападу на сценариста та співведучого “Телебачення Торонто” Єгора Шатайла: десятеро молодиків повалили хлопця на землю та забризкали сльозогінним газом через жарт про “традиційну сім’ю”. Поліція розслідує напад  за ч. 1 ст. 125 Кримінального кодексу України “Умисне легке тілесне ушкодження”. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter