Померла правозахисниця Дарʼя Коржавіна

Дата: 05 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Померла правозахисниця та співзасновниця організації “Fight for right” Дарʼя Коржавіна. 

Про це повідомили її колеги на сайті організації. 

Фото: Громадське радіо

Правозахисники зазначають, що внесок Коржавіної в розвиток руху за права людей з інвалідністю в Україні важко переоцінити. 

“Дарія закінчила школу для дітей з порушеннями зору в Києві і здійснила свою мрію, вступивши на факультет журналістики Київського національного університету імені Тарас Шевченка. Ще зі студентських років захоплювалася радіожурналістикою, працювала в низці київських медіа, але завжди знаходила час на правозахист”, – розповідають вони. 

Дар’я організовувала навчання з домедичної допомоги для незрячих людей, відстоювала виборчі права людей з інвалідністю та боролась з дискримінацією. Правозахисниця ідентифікувала себе як бісексуальна людина й активно долучалася до захисту прав ЛГБТ-людей в Україні. Так, на Марші рівності у 2019 році вона вийшла з плакатом “У світі немає героїв, є ми”. 

Фото: Кирило Бубенцов

У 2018 році Дар’я ввійшла до списку молодих лідерів і лідерок України Top 30 Under 30, а останніми місяцями працювала в співавторстві над книгою про історію українського руху за права людей з інвалідністю. Доробок побачить світ восени цього року. 

Причиною смерті Коржавіної, як кажуть її рідні, став інсульт. 

“Ми продовжуватимемо любити тебе так, як ти любила нас. І Fight For Right. Ми будемо підтримувати твого тата. Твій День народження, який припадає на День захисту прав людини, 10 грудня, ми святкуватимемо для тебе і боротимемося так само. Ти колись сказала мені про те, що мрієш здійснити революцію в головах людей, щоб вони не думали про інвалідність як проблему, ми її здійснимо в твою памʼять”, – говорить подруга померлої Юля Сачук

Нагадаємо, що нещодавно померла письменниця Вікторія Амеліна, яка отримала поранення через влучання російської ракети в ресторан у Краматорську.  ZMINA розповідала, як друзі та колеги згадують загиблу. 

Фотографія обкладинки: rozmova.wordpress.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter