Помер публіцист та дисидент Володимир Буковський

Дата: 29 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

У Великобританії 27 жовтня помер публіцист та дисидент радянських часів Володимир Буковський.

Про це повідомляють на його офіційному сайті. 

Причиною смерті 76-річного Буковського стала зупинка серця. 

Володимир Буковський народився 30 грудня 1942 року в евакуації в місті Белебей (Башкирська АРСР) у сім’ї письменника й журналіста. Ще в 1959 році майбутнього публіциста виключили зі школи за участь у виданні рукописного журналу, а за студентських років  він став одним з організаторів регулярних зборів молоді біля пам’ятника Маяковському в центрі Москви.

У 1961 році його виключили з університету. Після цього він почав активну антирадянську діяльність, передруковував заборонені книги, за що згодом його відправили до психіатричної лікарні. У 1967 році його заслали на три роки в табори. 

Після ув’язнення Буковський розповідав іноземним журналістам про те, як у СРСР переслідують інакодумців та порушують права людини. Вчетверте дисидента арештували на початку 70-х за розповсюдження антирадянських матеріалів, передання їх за кордон та наклепницькі вигадки.

1976 року СРСР обміняв Буковського на лідера чилійських комуністів Луїса Корвалана. Після цього він оселився в Кембриджі, де продовжив писати про політичні переслідування в СРСР, а також став одним з організаторів кампанії щодо бойкоту на Заході московської Олімпіади 1980 року.

У 2000-х Буковський почав критикувати владу Росії та навіть балотувався на пост президента РФ. 

Наприкінці життя Королівська прокуратура Великобританії висунула Буковському звинувачення в створенні і зберіганні порнографічних фото із зображенням дітей. Письменник заперечував ці звинувачення та оголошував голодування проти можливого вироку. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter