Помер Степан Хмара: правозахисник, дисидент та співавтор Конституції України

Дата: 21 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

На 87-му році життя помер Герой України Степан Хмара – правозахисник, громадський діяч, дисидент, політв’язень радянських таборів, депутат Верховної Ради трьох скликань і співавтор Конституції України.

Про це повідомила його дружина Роксолана Хмара у фейсбуку.

Степан Хмара. Фото із соцмереж

“Не хочу в це повірити. Не хочу це писати. Мій найдорожчий у світі чоловік помер. Все”, – написала вона.

Останнім часом Степан Ількович тяжко хворів: чоловік мав онкологічний діагноз, пише “Дзеркало тижня”.

“Ми так хотіли, щоб він був з нами, коли проголосять нашу Перемогу!.. Він так любив Україну і українців. Він рвав свою душу і серце за неї. І Україна підніметься з попелу, вона Воскресне! Я знаю”, – написала дружина правозахисника.

Степан Хмара народився 12 жовтня 1937 року в селі Боб’ятин на Львівщині. Навчався у Львівському медичному інституті за фахом стоматолога.

У 1972 році почав брати участь у випуску підпільного журналу “Український вісник” та займався поширенням самвидаву. У 1975 році його вперше спробували арештувати, але справу закрили через відсутність доказів.

У 1980-му Степана Хмару арештували та засудили до семи років позбавлення волі та п’яти років заслання за статтею “антирадянська агітація та пропаганда”.

Чоловік вийшов на волю 1987 року і долучився до відтворення української Гельсінської групи. Також був учасником руху легалізації Української греко-католицької церкви та національного руху.

Навесні 1990 року Степана Ільковича обрали депутатом Верховної Ради. Того ж року він разом з Левком Лук’яненком і Михайлом Горинем створив Українську республіканську партію.

Восени того ж року правозахисник долучився до Революції на граніті – голодував разом зі студентами на Майдані в Києві.

Нардепом обирався тричі – працював у Раді І, ІІ та IV скликань. Був заступником голови партії “Батьківщина”, з якої вийшов навесні 2005 року через конфлікт щодо політики партії в парламенті.

Він також був активним учасником Помаранчевої революції та Революції гідності.

Звання Героя України Хмарі надали 2006 року з врученням Ордена Держави “За визначні особисті заслуги у боротьбі за відродження незалежності української державності, відданість ідеалам свободи і демократії”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в липні 2023 року на 75-му році життя помер український громадський діяч та радянський дисидент Василь Овсієнко.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter