Помер російський правозахисник Сергій Мохнаткін

Дата: 29 Травня 2020
A+ A- Підписатися

На 66-му році життя помер російський правозахисник та активіст Сергій Мохнаткін. 

Про це повідомив журналіст Віктор Шендерович. 

У грудні 2009 року Мохнаткіна затримали на протестній акції в Москві та звинуватили в тому, що під час перебування в автозаку він нібито побачив співробітника міліції, який знімав його, почав бійку і зламав йому ніс. Однак сам чоловік стверджував, що заступився за жінку під час затримань на акції.

Росіянина засудили до чотирьох з половиною років ув’язнення, але, відсидівши два роки, він отримав помилування від тодішнього президента Росії Дмитра Медведєва. Мохнаткін відбував покарання у виправній колонії № 4 міста Торжок, де пізніше Росія незаконно утримуватиме українського політв’язня Володимира Балуха. 

Уже у 2014 році опозиціонера засудили до чотирьох з половиною років колонії суворого режиму за статтею про напад на поліцейських під час затримання на несанкціонованій акції в російській столиці. В ув’язненні чоловік дістав ще 11 місяців за образу начальника загону та два роки за дезорганізацію роботи колонії. У 2018 році за кілька днів до звільнення Мохнаткіна заарештували в новій справі, однак через кілька тижнів його відпустили на свободу.

Під час перебування в російських в’язницях Мохнаткін неодноразово розповідав про катування з боку силовиків. Так, у колонії його сильно побили й зламали хребет після того, як він ліг на підлогу і відмовився рухатись, адже адміністрація насильно намагалася перевести його в СІЗО. Під час одного з конфліктів із силовиками Мохнаткина труїли газом. 

“Вони спочатку застосували до нього силу, а потім залили у вікно газом. Газ сильно задушливий, перехоплює подих. Було так сильно, що люди в сусідній камері навіть відчули й просили припинити знущання, тому що знали, що він людина у віці”,розповідав про тортури адвокат Мохнаткіна Андрій Креков.

Російські силовики відкидали звинувачення захисту та друзів правозахисника. 

Сергій Мохнаткін останні кілька місяців лежав у лікарнях, а перед шпиталізацією в нього відмовили ноги. Чоловік запевняв, що потрапив до лікарів через зламаний силовиками в колонії хребет. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter