Полтавська міськрада просить заборонити “гей-паради” і вилучити із законів “страшні” слова

Дата: 19 Вересня 2017
A+ A- Підписатися

Депутати Полтавської міської ради прийняли звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Ради національної безпеки та оборони, в якому просять заборонити “гей-паради” та вилучити із законів словосполучення “сексуальна орієнтація” і “гендерна ідентичність”.

Таке рішення депутати прийняли 15 вересня на 12-й сесії міськради, повідомляє інтернет-видання “Полтавщина”.

За даними видання, звернення “щодо захисту інституції сім’ї в Україні” підготував голова ГО “Місія Милосердя й Справедливості” Олександр Храпач, від імені керівників християнських церков різних конфесій Полтавської області та Полтави. Під зверненням, зокрема, підписалися служителі: УПЦ КП, Церков Християн віри Євангельської, Обласного об’єднання церков Євангельських християн баптистів, Греко-католицької парафії Пресвятої Трійці у Полтаві, Союзу вільних церков Християн Євангельської Віри Церква “Христос для всіх” та інші.

У преамбулі до цього рішення йдеться про те, що у ст. 23 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права зазначено, що сім’я як союз чоловіка й жінки є природним і основним осередком суспільства та має право на захист з боку суспільства і держави. Також згідно із ст. 51 Конституції України сім’я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Підписанти вважають, що в країні є багато проблем сім’ї: сирітство, діти-інваліди, матері-одиначки, неповні сім’ї тощо. Разом з тим держава надає пріоритетну увагу проблемі дискримінації людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією.

Окрім цього, у прийнятому зверненні Полтавської міськради є низка прохань до органів центральної влади:

вилучити словосполучення “сексуальна орієнтація” і “гендерна ідентичність” з Кодексу законів про працю України та з інших законів, законопроектів та урядових документів, як такі, що несуть виключно ідеологічне та антинаукове навантаження;

не допустити ухвалення ЗУ “Про цивільне партнерство”;

виключити з регуляторних правових актів у освітній сфері та з текстів підручників норми і положення про статеве виховання, що ставлять за мету “подолання гендерних стереотипів”;

заборонити пропаганду різних видів девіантної статевої поведінки, у тому числі в формі так званих “маршів рівності”, “прайдів”, “гей-парадів”, “фестивалів квір-культури” тощо. Ухвалити ЗУ “Про заборону пропаганди гомосексуалізму”;

зупинити процес внесення змін до Конституції України та інших нормативно-правових актів в частині викривлення дефініцій сім’ї, шлюбу, батьківства, материнства й дитинства.

Нагадаємо, 21 листопада Центр інформації про права людини відправив персонально кожному депутату Верховної Ради звернення з приводу зволікання з ратифікацією Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (Стамбульської конвенції).

Приводом для звернення стало голосування 17 листопада у Верховній Раді за проект закону “Про запобігання та протидію домашньому насильству”, під час якого деякі депутати для схвалення законопроекту вимагали вилучити слова “ґендер“ та “сексуальна орієнтація“.

Автори звернення вважають неприпустимим вилучення згаданих терміни із законопроекту “Про запобігання та протидію домашньому насильству” (навіть задля компромісів), оскільки вони пояснюють важливі причини виникнення ґендерно обумовленого насильства – в усьому цивілізованому світі цей термін уже став правовим.

У зверненні нагадують, що 17 листопада також не відбулася довгоочікувана ратифікація Стамбульської конвенції, підписаної Україною ще 2011 року, до якої прикута увага не тільки міжнародних партнерів держави України, а в першу чергу – жінок України, громадянок України, жінок-втікачок та шукачок притулку, жінок без документів, що посвідчують особу, чиї права держава Україна зобов’язалась дотримувати.

Серед тих, хто підписав звернення, не лише громадські активісти, правозахисники та журналісти, а також представники та представниці різних галузей.

Наприкінці листопада народні депутатки Ірина Суслова та Світлана Заліщук у відповідь на звернення пообіцяли докласти всіх зусиль, аби терміни “ґендер” та “сексуальна орієнтація” не були вилучені із законопроекту “Про запобігання та протидію домашньому насильству” під час голосування у другому читанні.

11 квітня комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення врахував при підготовці проекту Трудового кодексу до другого читання термін “гендерна ідентичність” у нормі про заборону дискримінації у сфері праці за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності.

Зі слів одного з авторів виправлення, першого заступника голови Ради Ірини Геращенко, ця норма саме в такій редакції – це виконання зобов’язань України перед Європейським Союзом, зокрема, для лібералізації візового режиму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter