Польські режисери закликали звільнити Сенцова

Дата: 26 Березня 2019
A+ A- Підписатися
Польські кінематографісти закликали владу Росії звільнити українського політв’язня, режисера Олега Сенцова, якого засудили до 20 років.
 
Про це повідомляє “Укрінформ”. 
 
 
Флешмоб колеги українського режисера влаштували під час церемонії вручення польських кінонагород року “Орли-2019”, вона вважається найпрестижнішою в країні. Президент Польської кіноакадемії Даріуш Яблонський нагадав польським митцям про ув’язненого за політичними мотивами Сенцова і попросив присутніх у залі підняти над головами картки з написами #releaseOlegSencow.

“Ці картки допомагають йому вижити”, – наголосив Яблонський.

Це не перший флешмоб, влаштований польськими колегами українця. Вже кілька років поспіль, як повідомляють журналісти, на врученні польських “Орлів” кіномитці так декларують свою підтримку Сенцову.

Нещодавно в Москві біля будівлі Казанського вокзалу активісти повісили триметровий банер із зображенням Сенцова. У такий спосіб вони нагадали росіянам, що в їхній країні існують політв’язні.
 
Олег Сенцов протестував проти окупації Криму, в березні 2014 року його затримали російські силовики, звинуватили в тому, що він нібито хотів підірвати пам’ятник Леніну в Сімферополі, підпалити офіс колишньої Партії регіонів. На суді він заявив про тортури і політичне переслідування. Йому дали 20 років в’язниці. 25 жовтня 2018 року Європарламент присудив Сенцову премію Сахарова “За свободу думки”.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter