Польща погрожує завадити вступу України до Європи через питання нацменшин та історії

Дата: 04 Липня 2017
A+ A- Підписатися

Польща накладе вето на потенційний вступ України до Європейського союзу, якщо не будуть вирішені історичні питання та питання прав національних меншин.

Про це заявив міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський в інтерв’ю виданню wPolityce, повідомляє Європейська правда. 

“Економічне співробітництво, на жаль, не виглядає добре. І найгірше, звичайно, історичні питання. Наше послання дуже чітке: з Бандерою до Європи не увійдете. Ми говоримо про це і голосно, і тихо. Ми не повторюватимемо помилок 90-х років, коли були певні проблеми у відносинах з Німеччиною і Литвою. Я маю на увазі статус польської меншини в цих країнах. Вже маючи такий досвід, ми будемо твердо вимагати від України, щоб всі справи були залагоджені до того, як Київ стоятиме біля воріт Європи з проханням про членство”, – сказав він.

Ващиковський зазначив, що в разі невирішення питань може виникнути ситуація на кшталт тої, що існує у Греції та Македонії. Через незгоду Греції з назвою Македонії остання не може вступити до НАТО і розпочати переговори про членство в ЄС.

Міністр нагадав, що зараз готується візит польського президента Анджея Дуди до Києва, а минулого року в Варшаві був президент Петро Порошенко і низка українських міністрів, і робота щодо вирішення спільних проблем триває.

Нагадаємо, голова керівної партії Польщі “Право і Справедливість” Ярослав Качинський раніше також заявляв, що глорифікація імені Степана Бандери в Україні може завадити євроінтеграційним прагненням України.

Качинський заявив про те, що майбутнє польсько-українських відносин “під питанням” через трактування в Україні власної історії, зокрема ролі УПА.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter