Половина опитаних українців відчуває погіршення психоемоційного стану через війну

Дата: 20 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Половина опитаних українців назвала погіршення психоемоційного стану однією з втрат унаслідок повномасштабного російського вторгнення. 

Такі дані дослідження, проведеного соціологічною групою “Рейтинг”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Nuria Lopez Torres

Серед втрат, спричинених великою війною, близько 40% назвали погіршення стану фізичного здоров’я, а близько 30% – втрату доходів. Про роз’єднання сім’ї зазначили 23%, про втрату роботи — 22%, а ще близько 20% вказали загибель або поранення близької людини та розірвання стосунків з членами родини.

Найгіршою шкодою, що спричинила Росія, на думку опитаних, є загибель цивільних (68%) та військових (65%), поранення та отримання інвалідності (40%).

Ключовими потерпілими внаслідок російської агресії називають родичів загиблих (60%), тих, хто пройшов полон (41%), тих, хто зазнав фізичних ушкоджень (34%), втратив житло (33%). Ці ж категорії, а також ветеранів війни та родичів зниклих безвісти опитані виділяють як тих, кому першочергово потрібна компенсація. 

Водночас думки щодо доцільності підтримки тих українців, які перебувають за кордоном, розділились: 40% за надання такої допомоги, а 57% – проти.

Соціологи опитали 2 тисячі людей віком від 18 років в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування не було українського мобільного зв’язку. 

Нагадаємо, що за час великої війни кияни жили під повітряними тривогами понад тисячу годин. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter