Політв’язню та євромайданівцю Коломійцю посилили умови тримання в російській колонії

Дата: 28 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Активіста Євромайдану та політв’язня Андрія Коломійця, якого тримали в штрафному ізоляторі російської колонії понад місяць, на рік відправили в спеціальне приміщення із суворими умовами утримання.

Про це інформує Кримська правозахисна група (КПГ) з посиланням на його дружину Галину Коломієць.

Андрій Коломієць

Повідомляється, що за чотири роки перебування в колонії №14 Краснодарського краю Росії політв’язень 13 разів  був у штрафному ізоляторі (ШІЗО).

Кримські правозахисники вказують, що українця поміщають у ШІЗО з надуманих причин. До прикладу, 2018 року його покарали за те, що в холодному і вогкому цеху він був одягнений не за формою. Андрій Коломієць замість роби одягнув власне тепле вбрання.

“Так роблять багато ув’язнених, але до українця в російській колонії “особливе ставлення”, – кажуть у КПГ.

Крім того, його карали за те, що він, перебуваючи в ШІЗО, приліг на підлогу, оскільки в нього сильно боліла спина, а в камері ШІЗО немає можливості нормально сісти або прилягти: ліжка вдень пристебнуті до стіни, а стільців зі спинками немає.

Нагадаємо, у червні 2016 року українського активіста Євромайдану Андрія Коломійця засудили в Криму до 10 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Його затримали в російській Кабардино-Балкарії в травні 2015 року за підозрою в зберіганні наркотиків, привезли до Криму та звинуватили в замаху на вбивство двох кримських співробітників спецпідрозділу “Беркут”.

За словами адвоката Коломійця, з доказів обвинувачення є тільки дві чорно-білі фотографії нібито обгорілої форми силовиків. Генпрокуратура України спростувала участь Андрія Коломійця в атаках на “Беркут”.

У квітні 2017 року Андрій Коломієць подав скаргу до Європейського суду з прав людини. Російська правозахисна організація “Меморіал” визнала Коломійця політв’язнем і вимагає його негайного звільнення.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter