Політв’язня Руслана Сулейманова етапували з Новочеркаська до в’язниці Верхньоуральська Челябінської області

Дата: 22 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Кримський татарин, громадянський журналіст, політв’язень Руслан Сулейманов, засуджений до 14 років ув’язнення, прибув до в’язниці Верхньоуральська Челябінської області після етапу з Новочеркаська.

Про це він повідомив у листі до сім’ї, який надіслав 14 квітня, пише “Кримська солідарність”.

Руслан Сулейманов. Джерело: Кримська солідарність

Чоловік розповів, що більшу частину посту і свято Ораза-байрам провів у дорозі. Загалом етап тривав 26 днів.

Сулейманова вивезли з Новочеркаська, у “столипінських” вагонах перевозили через Воронеж, Тамбов, Пензу, Самару, Оренбург, Орськ, Челябінськ і Магнітогорськ до Верхньоуральська.

Зупинялися в чотирьох різних СІЗО. Перед тим як потрапити до них, політв’язню довелося чекати багато годин у спеціальних боксах. У воронезькому СІЗО №1 він перехворів на ГРЗ з високою температурою.

Шлях потягом зайняв п’ять ночей, чоловік змінив десять автозаків. На деяких станціях від автозака до “столипінського” вагона в’язні йшли із сумками в руках, усі разом, пристебнуті тросом. У вагонах у туалет виводили за годинами, тричі на добу видавали окріп.

“У цілому для людини етапування – нелегке випробування, переживається відчутний стрес. У такий момент замислюєшся про людей у віці, хворих, кому випало таке випробування”, – розповів Руслан.

Станом на 22 квітня політв’язень перебував у карантинній камері.

Нагадаємо, що 27 березня 2019 року в окупованому Криму, у мікрорайонах Кам’янка та Строганівка Сімферополя, одночасно відбулися наймасовіші обшуки й затримання кримських татар.

Через великий обсяг матеріалів росіяни розділили кримінальну справу з 25 учасників на п’ять п’ятірок підсудних. Майже всі затримані були громадянськими журналістами чи громадськими активістами.

24 листопада 2022 року Південний окружний військовий суд визнав кримськотатарських активістів, серед яких був Руслан Сулейманов, винними у терористичній діяльності та спробі захоплення влади.

Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, громадянських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – до 14 років.

Підсудні винними не визнали себе і вважають своє переслідування політичним.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що  політв’язень, громадянський журналіст Руслан Сулейманов поскаржився на бездіяльність лікарів та умови утримання у СІЗО №3 Новочеркаська. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter