Політв’язня Раїфа Февзієва утримують у Сімферопольському СІЗО в одній камері з людиною з психічними порушеннями

Дата: 01 Вересня 2021
A+ A- Підписатися
Кримського татарина, релігійного діяча Раїфа Февзієва, якого окупаційна влада в Автономній Республіці Крим незаконно заарештувала після масових обшуків 17 серпня, утримують у Сімферопольському СІЗО в нелюдських умовах та під постійним відеонаглядом.
 
Про це на своїй фейсбук-сторінці повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова
 
Раїф Февзієв

За її даними, у камері політв’язня площею 11 квадратних метрів із шістьма спальними місцями перебуває вісім осіб. Серед утримуваних – людина з психічними порушеннями, що становить загрозу життю Раїфа Февзієва та інших його співкамерників.

Февзієв розповів своїй адвокатці Лілі Гемеджи, що він не може заснути дві доби, тому що хворого в його камері через “білу гарячку” прив’язують, щоб він “не кричав і не бив співкамерників”.

“Коли я побачив, що відбувається з цією людиною, – це було жахливе видовище”, – заявив Февзієв.

Напередодні Ліля Гемеджи розповіла громадському об’єднанню “Кримська солідарність”, що телевізор і холодильник у камері бранця Кремля відсутні. За її словами, місцева їжа непридатна до вживання.
 
Крім протягу, вогкості й мишей у камері тісний туалет із пластиковими дверима, що закривається лише наполовину, залишаючи зверху простір для відеоспостереження, яке ведеться безперервно. Повні люди, за її словами, заходять туди, як у вакуумну упаковку.
 
Такі умови тримання та бездіяльність керівництва Сімферопольського СІЗО порушують права Раїфа Февзієва на життя, належні умови утримання та на повагу до приватного життя, закріплені статтями 2, 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, а також пунктами 10 та 22 Мінімальних стандартних правил поводження з ув’язненими, схвалених Економічною і соціальною радою ООН”, – повідомила Уповноважена.
 
Водночас вона звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою терміново вжити заходів щодо відновлення прав громадянина України Февзієва, зокрема забезпечити його належними умовами тримання відповідно до міжнародних стандартів.
 
Як відомо, Сімферопольським СІЗО з березня 2021 року керує Синюков Петро Валерійович. Публічні коментарі адміністрації СІЗО з приводу неналежного утримання політв’язня відсутні. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter