Політв’язня Леоніда Пархоменка незаконно перевезли в іншу виправну колонію Росії

Дата: 22 Лютого 2021
A+ A- Підписатися
Росія знову незаконно переміщує українського політв’язня Леоніда Пархоменка в межах території Російської Федерації.
 
Про це повідомляє Регіональний центр прав людини на своїй фейсбук-сторінці
 

За даними адвокатів, 19 лютого без пояснення причин громадянина України вивезли з виправної колонії № 1 Ставропольського краю, де він відбував покарання, та доставили до Ростова-на-Дону.

Жодної офіційної інформації від російської влади про причини переміщення та подальшу долю Леоніда Пархоменка наразі немає.
 
Нагадаємо, Леоніда Пархоменка затримано в Севастополі 22 листопада 2016 року та засуджено до 14 років ув’язнення за обвинуваченнями в державній зраді. За версією російських правоохоронців, він нібито збирав та передавав Україні службову інформацію про діяльність Чорноморського флоту РФ, що становить державну таємницю.
 
З червня 2019 року він відбував покарання у Виправній колонії № 1 у Ставропольському краї РФ.
 
Мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, які забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон і Ст. 49 Конвенції "Про захист цивільного населення під час війни".. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.
 
Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.
 
Попри відсутність доступу до Криму Моніторинговій місії ООН з прав людини в Україні вдалося верифікувати 211 випадків незаконного переміщення засуджених з Криму. Утім, як зауважує місія, кількість таких громадян України значно вища. За оцінкою Регіонального центру з прав людини, за всі роки окупації Росія незаконно перемістила з Криму на свою територію понад 9 тисяч людей для відбування покарань, слідчих дій чи розгляду справ у російських судах. 
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter