Політв’язня, кримськотатарського активіста Асана Янікова побили у російській в’язниці

Дата: 12 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Політв’язня, кримськотатарського активіста Асана Янікова побили двоє постових в’язниці “Владимирський централ”.

Про це пише “Кримська солідарність” із посиланням на інформацію рідної сестри бранця Кремля Фатіме Янікової.

Асан Яніков. Джерело: “Кримська солідарність”

Чоловік розповів родичам, що 6 квітня під час огляду постові двічі вдарили його головою об бетон після того, як він попросив забрати свої продукти з каптерки. Одного із нападників звати Олександр.

“Асан спитав, коли він зможе потрапити до каптерки, щоб забрати продукти, проте йому відповіли відмовою. Він вирішив спитати ще раз. Інспекторові це не сподобалося, і він подав знак постовим. Ті підійшли до нього, заламали руки й щосили двічі вдарили головою об бетон”, – передала жінка слова брата.

Після удару в Асана почала сильно боліти голова. За пів години до нього прийшла медсестра. Чоловік показав їй розсічення на обличчі й сказав, що в нього болить голова, але та, оглянувши тільки ноги, пішла.

Яніков також розповів рідним, що у в’язниці ведеться відеоспостереження й побиття напевно зафіксували камери. Він підкреслив, що не чинив опору і не провокував співробітників в’язниці.

Сестра політв’язня наголосила на тому, що “хоч її брат дуже терплячий, але хоче оприлюднити те, що сталося, оскільки в цій в’язниці сидять його одновірці, і він не хоче, щоб побиття були нормою”.

За словами Фатіме, у “Владимирському централі” до її брата з самого початку було упереджене ставлення через національність та статтю 205.5 КК РФ, за якою його засуджено. Одразу після прибуття до в’язниці кримського татарина відправили до ШІЗО на 40 діб. Чоловіку досі не дають телефонувати рідним, спілкування лише через листи, які контролюються співробітниками пенітенціарної установи.

Нагадаємо, Янікова заарештували 27 березня 2019 року під час обшуків у будинках кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Усього затримали 24 активістів за звинуваченням в участі в забороненій у Росії й окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”. Один з фігурантів справи – Едем Яячиков – зник, його місце перебування невідоме з 27 березня.

Пізніше російські силовики затримали ще одного підозрюваного – Раїма Айвазова.

До арешту Яніков відвідував судові засідання в політично вмотивованих справах у тимчасово окупованому Криму і виїжджав на обшуки. Чоловік також допомагав робити передачі політв’язням у СІЗО. У 2017 році вийшов на одиничний пікет, протестуючи проти переслідувань за національною і релігійною ознакою.

18 березня 2022 року Південний окружний військовий суд засудив Янікова до 15 років колонії суворого режиму. 7 липня 2023 року Апеляційний військовий суд у Москві залишив рішення в силі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter