Політв’язня Андрія Захтея утримують у неналежних умовах у сімферопольській колонії – Денісова

Дата: 07 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової через інформацію про переведення в карцер українця Андрія Захтея, який перебуває в сімферопольській колонії.

Про це вона написала на своїй фейсбук-сторінці

Український Омбудсман повідомила, що, незважаючи на наявні проблеми зі здоров’ям, політв’язень змушений перебувати ще й у холоді та сирості.

“Звернулася до Уповноваженого з прав людини в РФ Тетяни Москалькової вжити відповідних заходів з метою відновлення прав громадянина України Андрія Захтея – забезпечити належні умови тримання та сприяти в проведенні повного медичного обстеження, за результатами якого надати кваліфіковану медичну допомогу”, – написала Денісова.

Нагадаємо, ФСБ Росії в серпні 2016 року оголосила про затримання в окупованому Криму групи “українських диверсантів”, які нібито готували теракти на півострові. Затриманих деякий час утримували в московському СІЗО в Лефортові, після – повернули до Криму.

Російські спецслужби заявляють, що затримані в цій справі Євген Панов і Андрій Захтей планували вчинити теракти на об’єктах туристичної та соціальної інфраструктури півострова.

13 липня 2018 року підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму засудив Панова до восьми років колонії суворого режиму. Він відмовився від угоди зі слідством. Євген Панов повернувся до України з російського ув’язнення в межах обміну у вересні 2019 року.

Захтей підписав досудову угоду зі слідством. Його засудили до шести з половиною років колонії суворого режиму, а також штрафу у 220 тисяч рублів (близько 105 тисяч гривень).

Влада України заперечує російські звинувачення на адресу українців і називає їх провокацією російських спецслужб.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter