Політв’язні просять Зеленського не плазувати й не догоджати Росії

Дата: 28 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Група кримчан, яких незаконно утримують у колоніях суворого режиму в Росії, звернулася до президента України Володимира Зеленського з низкою вимог.

Відповідне звернення оприлюднив президент громадської організації “Центр глобалістики “Стратегія ХХІ”, головний редактор часопису “Чорноморська безпека” Михайло Гончар, інформує “Крим.Реалії“. Імена авторів звернення не розголошуються.

У документі вони вимагають від президента Володимира Зеленського “організації і сприяння рішучим діям проти держави-агресора, а не угодовства і плазування”.

“Необхідна активізація на міжнародній арені питання про розширення санкцій проти Росії у зв’язку з ігноруванням нею міжнародного права і навмисним створенням перешкод поверненню на Батьківщину громадян України, примусово утримуваних у Росії і на тимчасово окупованих територіях Кримського півострова і Сходу України”, – мовиться у зверненні, переданому через членів Об’єднання родичів політв’язнів Кремля.

Як вважають автори звернення, серед таких дій України мають бути:

  1. Наполягання разом із друзями України в ООН на припиненні Генеральною асамблеєю права вето Росії в Раді безпеки ООН за окупацію територій України і Грузії, військову присутність у Молдові і протидію процесам деокупації.
  2. Розширення практики притягнення до кримінальної відповідальності посадових та інших осіб Росії (слідчих, суддів, прокурорів, співробітників спецслужб тощо), винних у репресіях проти громадян України, включно з їхнім заочним засудженням і оголошенням у міжнародний розшук.
  3. Запровадження практики обов’язкового опитування всіх громадян Росії, які перетинають кордон України, на предмет письмового визнання агресії Росії проти України, окупації її територій, із забороною в’їзду, а в разі порушення – притягнення до кримінальної відповідальності тих, які заперечують вказані дії Росії.
  4. Вимагання від керівників Німеччини й Франції (союзників України у так званому нормандському форматі переговорів із Росією) спільного з Україною тиску на Росію задля безумовного звільнення всіх громадян України, перелічених у резолюції Європейського парламенту 2019/2734(RSP) від 18 липня 2019 року, як передумови будь-яких інших переговорів із країною-агресором у тих чи інших форматах.
  5. Ініціювання спільно з друзями України перегляду положень Конвенції Монтре з питань режиму Чорноморських проток (ця конвенція серед іншого обмежує перебування в Чорному морі військових кораблів непричорноморських держав. – Ред.), надання Азовському морю статусу міжнародних вод і постійного розміщення в Азово-Чорноморському регіоні угруповання ВМС країн НАТО для забезпечення стабільності й безпеки на морі.
  6. Скерування до міжнародних інстанцій судових позовів для отримання прецедентних рішень, які дозволили б громадянам України й інших держав отримати компенсацію за майно, втрачене чи пошкоджене внаслідок дій Росії у Криму.

Крім того, автори звернення вважають неприпустимими “не тільки відновлення водопостачання в окупований Крим, а й розмови про це з боку керівників держави до деокупації півострова”.

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter