Політв’язень Олексій Чирній повернувся до України

Дата: 08 Травня 2021
A+ A- Підписатися
Український політв’язень Олексій Чирній, якого засудили у Росії за сфабрикованими обвинуваченням у підготовці терактів в окупованому Криму, повернувся на батьківщину після семи років відбування покарання в колонії.
 
Про це у фейсбуку повідомила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова.
 
Олексій Чирній

Наш Олексій Чирній повертається додому!!! Щойно почула голос Олексія по телефону. Це була його перша розмова українською мовою за 7 років… сім років російських в’язниць в Магадані, Москві та Батайську“, – написала Джапарова.

Вона додала, що Олексій Чирній повернувся до України у супроводі консула Тараса Малишевського.

Сьогодні дійсно добрий ранок, бо він почався з посмішки Олексія Чирнія на київському вокзалі. Олексій вчора повернувся до України з російської колонії, він відбув весь термін незаконного позбавлення волі за сфабрикованою справою. Справа – одна з найперших політично мотивованих справ Росії проти кримчан, одна з найрезонансніших кримських справ (в травні 2014 року ФСБ РФ затримала Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва та Олексія Чирнія). Фсбшники добивалися “зізнань”, використовуючи тортури, а після “вироку” – не менш тяжкий період – вижити в російській колонії… 7 років життя забрала у Олексія Росія. Уявіть тільки скільки всього прекрасного та важливого відбувається за 7 років нормального життя“, – написала голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник у своєму фейсбуку.
 
Роман Мартиновський, Олексій Чирній, Ольга Скрипник

Крім того, правозахисниця додала, що в Україні досі бракує комплексного державного підходу до захисту та підтримки наших громадян, які повертаються з російського полону.

Нагадаємо, Олексій Чирній – кандидат історичних наук, викладач військової історії Сімферопольського інституту культури.

Російські силовики затримали його в травні 2014 року. Після цього він дев’ять місяців перебував у повній ізоляції. Попри дипломатичний тиск до нього не допускали українського консула. Росія незаконно оголосила його своїм громадянином, попри те що сам Чирній від самого початку наполягав на своєму українському громадянстві.

Уперше зустріч Олексія з українським консулом Геннадієм Брескаленком відбулася 3 лютого 2015 року. Тоді ж Чирній повідомив, що під час затримання у 2014 році його катували. Адвокат Ілля Новіков, якого таки примусово вивели з кримінальної справи, заявляв, що саме через тортури українець обмовив себе й інших фігурантів справи під час слідства і пішов на угоду зі слідством.

Правозахисники називають Олексія четвертим фігурантом “справи Сенцова”. Росія звинуватила його в участі в “терористичному угрупованні”, у “терористичних діяннях”, пов’язаних з підпалом офісу партії “Єдина Росія”, і в підготовці підриву пам’ятника Леніну та меморіалу “Вічний вогонь” у Сімферополі. На відміну від решти фігурантів справи Олексій Чирній визнав свою провину на суді, хоча не погодився з кваліфікацією своїх дій як “терористичних”.

21 квітня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Чирнія до семи років ув’язнення суворого режиму за звинуваченням у підготуванні терактів у Криму. 

Фотографія обкладинки: facebook.com/helga.yalta

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter