Політв’язень Гафаров домагається від окупаційної влади Криму продовження інвалідності

Дата: 13 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Фігурант другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Джеміль Гафаров скаржиться на здоров’я.

Про це громадському об’єднанню “Кримська солідарність” повідомила адвокатка Ліля Гемеджи.

Джеміль Гафаров

“Учора сказав, що ледве повернувся до слідчого ізолятора. Розмовляє зі співробітниками СІЗО та медсанчастини, просить дати йому папір, що підтверджує, що він, як людина з інвалідністю, не може працювати. Йому це право дала держава. Друга група інвалідності неробоча. Але йому не дають можливості відпочити та вивозять на ознайомлення зі справою, де сумарно, разом із дорогою туди й назад, він 10 годин поспіль перебуває в напруженому стані. Це дуже сильно позначається на здоров’ї. Він хвилюється, що йому не продовжать інвалідність”, – каже Ліля Гемеджи.

Напередодні незаконне “Управління Федеральної служби виконання покарань” у Криму і Севастополі (ФСВП) у відповіді “Крим.Реалії” стверджувало, що лікар стежить за станом здоров’я Гафарова.

Водночас захисниця Гафарова зазначила, що її підзахисний перебуває в критичному стані. Він має хронічне захворювання нирок і пов’язані з ним хвороби серця. Адвокатка додала, що, крім передання ліків, Гафарова відмовилися шпиталізувати. Ліля Гемеджи подала заяву в адміністрацію СІЗО Сімферополя про проведення медичного огляду її підзахисного.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав Джеміля Гафарова політв’язнем.

27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Загалом було затримано 24 активісти за звинуваченням в участі в забороненій у Росії та окупованому Криму організації “Хізб ут-Тахрір”. Едем Яячиков зник, його місцеперебування невідоме з 27 березня. Пізніше був затриманий ще один підозрюваний Раїм Айвазов.

Незаконний “Київський районний суд Сімферополя” і Жовтневий районний суд російського Ростова-на-Дону 11 березня продовжили арешт тринадцятьом фігурантам другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір”. Ремзі Бекіров, Фарход Базаров, Раїм Айвазов, Сервет Газієв, Ерфан Османов, Владлен Абдулкадиров, Рустем Сейтхалілов, Джеміль Гафаров, Тофік Абдулгазієв, Руслан Сулейманов, Осман Арифмеметов, Меджит Абдурахманов і Рустем Шейхалієв залишаються під арештом у СІЗО.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 99 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter