Політтехнологу Михайлу Погребинському оголосили підозру в державній зраді

Дата: 10 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Українському політтехнологу Михайлу Погребинському заочно оголосили підозру в державній зраді.

Про це повідомили пресслужби СБУ та Київської міської прокуратури.

Михайло Погребинський. Фото з відкритих джерел

За даними слідства, чоловік, який був політтехнологом підозрюваного в держзраді нардепа Віктора Медведчука, упродовж кількох років надавав Росії допомогу в проведенні підривної діяльності проти України.

Погребинський виступав на російських пропагандистських каналах в якості “експерта”, брав участь у ефірах телепрограм і поширював напрацьовані російські наративи, спрямовані на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації в Україні, деморалізацію армії, формування негативного іміджу держави, йдеться в повідомленні.

Упродовж 2021 року політтехнолог взяв участь у десятках пропагандистських програм на російському телебаченні, записи яких опубліковані у вільному доступі в інтернеті.

Джерело: фейсбук-сторінка Київської міської прокуратури

Пресслужба СБУ уточнила, що під час обшуків у підозрюваного вилучили речі та документи, що підтверджують його звʼязки з Росією. Також стверджується, що Погребинський повʼязаний зі співробітниками спецслужб Росії, які діяли в Україні під прикриттям дипломатичних посад.

Згідно з висновком комплексної судової психолого-лінгвістичної експертизи висловлювання політтехнолога в інтерв’ю та телеефірах є “свідомими та такими, що спрямовані на надання РФ допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, завдають шкоди безпеці України в інформаційній сфері та є формою підривної діяльності проти неї”,  заявили в прокуратурі.

Погребинського з Медведчуком пов’язують давні відносини. Він був його радником ще за часів, коли політик очолював адміністрацію президента України Леоніда Кучми (з 2002-го).

Також політтехнолога звинувачували в розробці так званих темників для українських ЗМІ.

Утік з України після початку повномасштабної агресії Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter