Політики мають чіткіше засуджувати напади на ромів – доповідачка ООН

Дата: 19 Жовтня 2018
A+ A- Підписатися

Українські політики мають чіткіше засуджувати напади і підтримувати проведення заходів із попередження насильства щодо ромів.

Про це розказала доповідачка Комітету ООН з ліквідації расової дискримінації Рита Іжак-Нджай в інтерв’ю “Радіо Свобода”.

Рита Іжак-Нджай

За її словами, ситуація з нападами на ромів в Україні, які почастішали за останній рік, дуже турбує світову спільноту.

“У мене була зустріч з українським віце-прем’єром Павлом Розенком, і я заохочувала його говорити про ці напади публічно, засуджувати їх, аби вони більше не повторювалися. Це те, що турбує нас, світову спільноту. І я думаю, що політики мають чіткіше засуджувати напади і підтримувати проведення заходів із попередження насильства. Я маю на увазі, зокрема, посилення співпраці з ромськими громадами, більш систематичну і відкриту з ними комунікацію”, – зауважила вона.

Іжак-Наджай наголосила на тому, що ромські жінки більше страждають від дискримінації, ніж чоловіки:

“У традиційних ромських спільнотах – багато очікувань від жінок: їх бачать як тих, хто має народжувати дітей, або рано залучають до роботи. І для ромської дівчини важко вирватися з цього, обрати свободу робити те, чого вона насправді хоче. Особливо зважаючи на ранні вагітності, через які дівчата часто рано кидають школу”.

Доповідачка ООН висловила думку, що Україні потрібно більше фахівців, які працюватимуть над проблемами нацменшин, та висловила надію на те, що уряд посилюватиме напрям співпраці з ромами:

“Я завжди висловлювала занепокоєння через те, що в Україні – дуже маленький штат людей у Міністерстві культури, який цими питаннями опікується. Я навіть не впевнена, що Міністерство культури – це найкраще місце для вирішення питань, пов’язаних з меншинами, бо йдеться про права людини, тож ця тема більше пасувала б Міністерству юстиції. Можливо, було б корисно посилювати незалежну інституцію Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, бо роми та інші представники меншин мають спрямовувати кудись скарги, і один Омбудсман навіть з багатьма представництвами просто не зможе вирішити всі питання”.

Останні соціологічні опитування показали, що найбільше упереджень українці мають саме до ромської меншини. Лише за останні півроку в Україні сталося щонайменше 5 нападів на ромів: 23 травня на Тернопільщині група молодиків спалила ромський табір. 9 травня в селищі Рудне, поблизу Львова, ромське поселення спалили невідомі. 22 квітня в Києві учасники праворадикальної громадської організації “С14” вигнали ромів з табору на Лисій горі, а також спалили їхні речі та намети. 7 червня представники “Національних дружин” Києва знищили ромський табір, що був розташований у Голосіївському парку. Останній напад на ромський табір у Львові закінчився смертю 23-річного хлопця Давида Папа.

Активісти неодноразово вимагали від влади та правоохоронців враховувати мотив ненависті в розслідуванні погромів ромських таборів. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter