Поліція закрила справу про напад на Стерненка: активіст дізнався про це випадково

Дата: 21 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Нацполіція закрила кримінальне провадження щодо другого нападу на Сергія Стерненка, який стався у травні 2018 року, й зробила це без відома потерпілого, тож його захист розглядає можливість подання скарги до ЄСПЛ.

Про це активіст повідомив у власному телеграм-каналі.

Фото: Герман Крігер / Watchers.Media

Провадження закрили через те, що слідчий “забув” вчасно звернутися до суду щодо продовження строків розслідування, написав Стерненко. До того ж правоохоронець у суді не міг пояснити, чому жодних слідчих дій у справі не проводиться. 

“Це відбулося ще 01.11.2020, але я дізнався лише сьогодні (19 квітня 2021 року. – Ред.), бо поліз у реєстр судових рішень”, – уточнив він. 

Йдеться про напад на Стерненка в Одесі 1 травня 2018 року. Тоді йому вистрілили в потилицю з травматичної зброї. Активісту вдалося самостійно затримати нападника – раніше судимого за розбій Абзала Баймукашева. Підозрюваному інкримінували замах на вбивство та носіння і зберігання зброї.

В Українській Гельсінській спілці з прав людини, яка курує справу активіста, нагадали, що на місці злочину свідки також бачили Костянтина Карбенюка, який під час затримання стрілка проїжджав повз на машині. Пізніше журналісти “Cлідства.Інфо” з’ясували, що автівка належала дружині ексрадника голови одеської поліції Руслана Форостяка. Останній у день нападу казав, що Карбенюк – таксист, який підвозив стрілка і, найімовірніше, до нападу не причетний.

Також активіст повідомив, що в справі зникло декілька речових доказів, через що в поліції проводилася службова перевірка.

Джерело: скріншот з ютуб-каналу STERNENKO

На думку Стерненка, закриття провадження – “чіткий сигнал криміналітету і далі безкарно калічити та вбивати активістів”

Адвокат активіста від УГСПЛ Віталій Титич сказав, що під час досудового розслідування представників потерпілого не інформували про перебіг розслідування, слідчі ігнорували запити про ознайомлення зі справою та клопотання про проведення допитів осіб, на яких вказував Стерненко. Це дає можливість думати про оскарження рішення, вважає правозахисник.

Наразі захист Стерненка вирішує, чи буде оскарження ефективним методом захисту, якщо враховувати, що є інші справи щодо нападів на нього.

“Є факт дисфункції правоохоронних органів в Україні. Вони є злочинними угрупуваннями, які вчиняють злочини значно тяжчі, ніж вони нібито розслідують. Чи є ефективним оскарження до тих же національних судів? Можлива скарга до ЄСПЛ”, – заявив Віталій Титич.

УГСПЛ представляє інтереси Стерненка як потерпілого в трьох справах щодо нападів на нього впродовж 2018 року. У жодному з кримінальних проваджень за цими епізодами досі слідством не встановлені замовники та не притягнуті до кримінальної відповідальності виконавці.

Нагадаємо, що на Стерненка у 2018 році нападали тричі, всі інциденти сталися в Одесі. Він пов’язує це зі своєю громадською діяльністю.

Сам активіст є обвинувачуваним у двох кримінальних провадженнях. Так, 23 лютого Приморський районний суд визнав його та Руслана Демчука винними в справі про викрадення у 2015 році депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича. Їм присудили по сім років і три місяці позбавлення волі з конфіскацію половини майна.

Також у Приморському райсуді Одеси розглядається справа, в якій Стерненку інкримінують убивство свого нападника 24 травня 2018 року. Тоді на активіста напали двоє невідомих і завдали йому кілька ударів ножем. Одного з них під час самозахисту було вбито.

Переслідування Стерненка, за словами правозахисників, спричиняє серйозні сумніви в справедливості розгляду, зокрема через недоброчесність судді, який раніше виправдав за п’яне керування голову Одеського окружного адміністративного суду та міліціонера, що катував людей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter