Квантовий стрибок Шевченка: поліція закрила справу щодо знищення виставки на станції метро у 2019 році

Дата: 21 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Поліція закрила кримінальне провадження за фактом знищення у 2019 році виставки осучаснених портретів Тараса Шевченка на однойменній станції метро в Києві. 

Про це пресслужба Управління поліції в метрополітені ГУНП України повідомила у відповіді на запит видання ZMINA. 

10 лютого 2019 року Київський метрополітен спільно з Національним музеєм Тараса Шевченка відкрив виставку “Квантовий стрибок Шевченка. Метро”.

Портрети Шевченка в образах відомих персонажів ХХ століття, які намалював ілюстратор Олександр Грехов, мали висіти на станції до 10 березня. Однак уже 16 лютого всі плакати порізав ножем вінницький праворадикал Юрій Павленко (на прізвисько Хорт). 

Згодом через загрозу нападів з боку представників праворадикальних організацій у Вінниці та Львові скасували заплановані виставки. 

Після пошкодження плакатів ілюстратор Грехов звернувся до правоохоронців. Поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 194 Кримінального кодексу України (“Умисне знищення або пошкодження майна”). Однак його закрили у зв’язку з відсутністю складу злочину, оскільки сума збитків не сягнула передбаченої в статті. Їх оцінили в 6 тисяч гривень. 

Як зазначили у відповіді ZMINA, претензій щодо ймовірного пошкодження мармурових колон станції від порізів з боку метрополітену не висували. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter