Поліція закрила провадження через расистські образи на адресу Жана Беленюка 

Дата: 07 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Поліція закрила кримінальне провадження через расистські образи на адресу олімпійського чемпіона з греко-римської боротьби та народного депутата України Жана Беленюка. Раніше той повідомив, що в центрі столиці невідомі молодики намагалися спровокувати з ним конфлікт, вигукуючи до нього “Чорна мавпа щось знає про патріотизм?!” та “Вали до Африки!”. 

Про це повідомляє Національна поліція України у відповіді на інформаційний запит РБК. 

Жан Беленюк

У серпні за фактом інциденту поліція відкрила провадження за ст. 161 (“Порушення рівноправності громадян”). Водночас менш ніж за два тижні його закрили через “відсутність у діянні складу кримінального правопорушення”. 

Правоохоронці також зазначили, що станом на 7 вересня рішення про закриття справи не було скасовано ні прокуратурою, ні судом. 

Нагадаємо, що 13 серпня в центрі Києва, на Печерську, до Беленюка підійшли невідомі молодики та намагалися спровокувати на конфлікт. Зокрема, вони вигукували на адресу спортсмена расистські висловлювання: “Чорна мавпа щось знає про патріотизм?!” та “Вали до Африки!”.

“Слава богу, до бійки справа не дійшла, тож зі мною все нормально, але… Мені цікаво, чи українець я для своєї держави, які критерії патріотизму існують у ній?! Наскільки олімпійський чемпіон може себе безпечно почувати на своїй Батьківщині й у рідному місті?! І чи нормально в європейській державі чути образливі речі людям, які кладуть життя на її прославляння?!” – обурився Беленюк. 

Цьогоріч Жан Беленюк завоював перше золото для України під час Олімпійський ігор у Токіо. У фіналі греко-римської боротьби у вазі до 87 кг він переміг угорця Віктора Лорінца з рахунком 5:1. Це було його перше олімпійське золото в кар’єрі, після перемоги Беленюк станцював гопак. 

Раніше стосовно спортсмена вже вдавалися до расистських коментарів. Так,  2019 року журналіст парламентської газети “Голос України” Василь Чепурний опублікував дискримінаційний пост у фейсбуку, в якому вдався до мови ворожнечі. “Зараз дають негра в депутати – точно виберуть”, – написав тоді Чепурний.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter