Поліція відкрила провадження через публікації двох неповнолітніх блогерів, які імітують стосунки в мережі

Дата: 17 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею “Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів” через публікації в соцмережах світлин та відео двох неповнолітніх блогерів, які імітують стосунки в мережі.

Про це повідомляє Суспільне. 

Увагу правоохоронців до блогерів привернув Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба. Він розповів, що отримав від деяких користувачів соцмереж повідомлення з обуреннями поведінкою 8-річної Мілани Маханець та 13-річного Павла Паєма. Вони виставляли у відкритий доступ фото та відео, на яких, зокрема, цілувалися, спали вдвох, а також прикували одне одного до себе на добу, через що були змушені разом ходити до туалету. 

В інстаграмі профіль дівчинки має 486 тисяч підписників, а в соцмережі “Лайк” майже 7 мільйонів. Хлопець має 34 тисячі фоловерів в інстаграмі та понад 600 тисяч у мережі “Лайк”. 

“Це дуже провокативні матеріали, які можуть мати негативний вплив не тільки на цих самих дітей, але і на всю дитячу аудиторію України”, – стверджує в коментарі Суспільному Кулеба.

З думкою Уповноваженого погоджується керівниця Центру гідності дитини при Українському католицькому університеті Христина Шабат. На своїй сторінці у фейсбуку вона наголосила, що надмірно сексуалізована поведінка шкодить психічному здоров’ю, а також може свідчити про насильство над дитиною.

“Лише до 12 років діти навчаться розрізняти справжні та фальшиві почуття по телевізору. Те саме стосується і батьківського продукту “інстадітей”. До цього часу трансляція хибних цінностей сексуальності, ранніх стосунків, куражного життя міцно вкоріниться серед мільярдів нейронів їхніх фоловерів. Вони захочуть так само”, – розповіла вона. 

Водночас, на думку членкині Асоціації жінок-юристок України “ЮрФем” Тамари Бугаєць, поведінка дітей не підпадає під визначення сексуальних злочинів.

“Раніше була відповідна стаття, яка передбачала кримінальну відповідальність за статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості. Але були внесені зміни у зв’язку з ратифікацією Ланцаротської конвенції. Тепер йдеться про те, що статеві відносини між дітьми, які мають добровільний характер, не підпадають під кримінальну відповідальність. Якщо мова йде про дорослу особу, то там є певні моменти. Цей 13-річний хлопець відповідальності нести не буде”,пояснила вона в ефірі Громадського радіо. 

Мама дівчинки  Дарина Маханець стверджує, що дітей ніхто не змушував зображати стосунки. Наразі правоохоронці вже виклали її на допит. Санкції інкримінованої статті передбачають штраф від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

Нагадаємо, що понад половину опитаних українських дітей почали користуватись інтернетом у віці шість-дев’ять років, а 55% здійснили першу реєстрацію в соцмережах у віці вісім-десять років. 

Минулого року Верховна Рада імплементувала підписану 13 років тому Конвенцію Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства, відому як Ланцаротська конвенція. Згідно з документом, Україна відтепер має кримінально переслідувати людей за дії сексуального характеру з дітьми, молодшими за вік сексуальної згоди, який в Україні становить 16 років і Формально такого поняття в українському законодавстві не існує, однак вважається, що до 16 років дитина не може дати усвідомленої згоди.. Водночас на покарання кривдників не має впливати контекст, у якому відбулося насильство. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter