Поліція у Києві перевіряє благодійний фонд після сварки ветерана з людьми у формі, які збирали готівку

Дата: 17 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Активіст та учасник російсько-української війни Олег Симороз посварився з волонтерами фонду “Врятуй рідну країну”, які на вулицях Києва збирають гроші для ЗСУ. Поліція відреагувала і відкрила провадження за підозрою в шахрайстві. 

Про це повідомив активіст і ветеран війни Олег Симороз на своїй сторінці у фейсбуку.

У Києві активісти прийшли до однієї з точок збору готівки для ЗСУ. Скриншот з відео: фейсбук-сторінка ветерана війни Олега Симороза

За словами Симороза, він помітив біля виходу зі станції метро “Героїв Дніпра” молодиків у військовій формі, які закликали перехожих “донатити на ЗСУ” готівкою у скриньку.

Ветеран і активіст зазначив, що сам він був у компанії жінок і однодумців, й вступив у розмову з тими, хто збирав пожертви.

Під час розмови так звані волонтери зізнались, що не служили. Симороз вважає, що такі люди “не мають жодного морального права вдягати військовий камуфляж”. 

“Ми дізнались, що вони працюють тут за ставку заробітної плати, яку виплачує фонд з грошей, які люди донатять на ЗСУ. Це готівка, тому її неможливо обліковувати, саме тому шахраям так подобаються такі збори”, — каже Симороз.

Ветеран ЗСУ додав, що за кілька годин активісти чули погрози, насміхання з поранених військових, а також побачили тітушок. 

У поліції вже відреагували на скандал та розпочали перевірку законності діяльності БФ “Врятуй рідну країну”.

“Правоохоронці врегулювали конфлікт та доставили до територіального управління поліції п’ятьох представників благодійного фонду”, — йдеться в повідомленні.

Подію кваліфікували як шахрайство та внесли до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 190 Кримінального кодексу.

Нині в приміщенні фонду тривають обшуки. Прокуратура перевірятиме правомірність збору коштів, їх облік та цільове використання.

Крім того, на даний час допитуються особи, які мають відношення до вказаного благодійного фонду, та вживаються заходи щодо вилучення документації про його діяльність. А також Оболонська окружна прокуратура проводить обшук за місцем фактичного здійснення діяльності благодійного фонду.

Нагадаємо, що раніше ZMINA писала про те, якими проблемами з законом загрожує збір благодійних коштів на свою картку.  А також про “Помилки волонтерів, через які вони можуть мати проблеми з законом”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter