Поліцейських, які напали на журналістку під час зйомок в Гатному, відсторонили від обов’язків

Дата: 12 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Поліція Київської області розпочала кримінальне провадження за фактом застосування правоохоронцями фізичної сили до журналістки-фрілансерки Таїсії Кутузової, яка знімає документальний фільм “Закрий рота!” про активіста з Гатного Сергія Чагарова.

Про це 5 каналу повідомила начальниця відділу комунікації поліції Київської області Віталія Грохольська.

“Розпочате службове розслідування. Усі ті поліцейські, які були зафільмовані на відеозаписі, відсторонені від своїх професійних обов’язків. Відкрили кримінальне провадження за статтею 171 Кримінального кодексу України у перешкоджанні законній професійній журналістській діяльності”, – зазначила Віталія Грохольська.

Нагадаємо, 6 жовтня у селі Гатне (Київська область) поліцейські напали на журналістку-фрілансерку KyivPost та режисерку Таїсію Кутузову, коли вона в межах створення документального фільму про місцевого антикорупційного активіста Сергія Чагарова знімала засідання виборчої комісії в селищі Гатне на Київщині. 

Того дня, як розповіла журналістка, під стінами комісії зібралися кілька десятків людей. Серед них місцеві активісти впізнали тітушок. На місце події приїхали й поліцейські.

Коли вона фіксувала події на відео, невідомий чоловік вимагав, щоб вона перестала знімати. Пізніше виявилося, що це поліцейський. Під час сутички з цим та ще одним поліцейським Кутузовій заламували руки та зламали мікрофон камери.

Юрист Інституту масової інформації Алі Сафаров зазначив, що застосування сили з боку поліції до Таїсії Кутузової має ознаки низки кримінальних правопорушень і було вчинене без належних правових підстав.

ІМІ також повідомляє, що фіксував перешкоджання Кутузовій  під час зйомок фільму і раніше. Так, 14 серпня у Гатному охоронці сільської ради не пустили її до сільради. А 1 червня в цьому ж селі  охоронці сільської ради фізично обмежували Кутузовій доступ до приміщення сільради, аргументувавши недопуск “карантином”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter