Поліція має розслідувати обставини, за яких у Львові згорів табір ромів – правозахисники

Дата: 28 Липня 2017
A+ A- Підписатися

Правоохоронні органи повинні провести ефективне та неупереджене розслідування за фактом пожежі у таборі ромів у Львові, після якої всі мешканці поселення були змушені залишити місто.

Про це йдеться у заяві, яку підписали керівники Харківської правозахисної групи та Української Гельсінської спілки з прав людини.

“У ніч з 21 на 22 липня 2017 року на вул. Конюшинній у Львові згоріло поселення ромів, в якому мешкало близько 60 осіб, з них 20 – діти. Одразу після інциденту усі мешканці табору відбули потягом на Закарпаття”, – йдеться у заяві.

Автори заяви наголошують, що зазначені події відбулися після виступу 20 липня на сесії Львівської міської ради Любомира Босаневича, який закликав вживати більш жорстких методів боротьби з ромами у місті. Зокрема, депутат від фракції партії “УКРОП” запропонував проводити рейди на вулиці Конюшинній, де зупинились роми, та відвозити їх до Ужгорода.

У попередніх заявах Українська гельсінська спілка з прав людини вже звертала увагу влади та суспільства на неприпустимість схожого перебігу подій в селі Лощинівка Одеської області у 2016 році, Дніпровському, Дарницькому, Святошинському районах м. Києва у 2012 та 2017 роках.

“Ми рішуче засуджуємо такі методи вирішення проблеми стихійних поселень в різних регіонах України та вимагаємо проведення ретельного розслідування обставин усіх перелічених інцидентів”, – заявляють правозахисники.

Вони наголошують, знищення поселень ромів та їх подекуди примусове виселення з місця тимчасового перебування, на жаль, стало традиційним проявом дискримінації та ксенофобії щодо них в Україні, що має характер етнічних чисток. Такі дії влади порушують статтю 8 Європейської конвенції з прав людини (право на повагу до приватного та сімейного життя), ст. 14 ЄКПЛ (заборона дискримінації), ст. 1 Протоколу 1 ЄКПЛ (право власності), що відображено у прецедентних справах: “Іорданова та інші проти Болгарії”, “Багдонавічус та інші проти Росії”, “Коннорс проти Сполученого Королівства”, “Вінтерстейн та інші проти Франції” тощо.

Автори заяви закликають:

правоохоронні органи провести ефективне та неупереджене розслідування за фактом пожежі у таборі ромів та притягнути винуватих до відповідальності;

органи місцевого самоврядування – переглянути підходи до вирішення проблеми стихійних поселень, посилити співпрацю з ромськими національними товариствами в регіонах;

– органи центральної влади – контролювати законність дій місцевої влади, докласти максимальних зусиль щодо викорінення проявів нетерпимості, дискримінації, расизму і ксенофобії на всій території України.

Нагадаємо, наприкінці серпня 2016 року мешканці села Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області розгромили будинки представників ромської меншини після того, як чоловік нібито ромської національності був звинувачений у вбивстві 9-річної дівчинки. Розлючені мешканці села погромили переважно хати людей, які оселилися тут 3 роки тому. У результаті один дім був підпалений, в інших – пошкоджені меблі, вибиті шибки.

Згодом громада села Лощинівка зажадала виселити з населеного пункту всіх представників ромської національності. Ромські родини були змушені виїхати з Лощинівки.

На початку квітня 2017 у Києві в районі Березняки спалили рештки табору ромів, який його мешканці залишили через погрози. Роми, які проживали біля озера Нижній Тельбін в київському районі Березняки, кілька місяців регулярно отримували погрози. 31 березня о 5-й ранку в табір прийшли чоловіки в балаклавах і погрожували мешканцям та фотографували їх, брали відбитки пальців і казали “вимітатись”, бо скоро Євробачення. Це дуже налякало жителів табору.

У липні 2017 року в Одесі прихильники ультраправої організації “Сокіл” закликали перехожих уникати контактів з представниками ромської національності, називаючи їх “паразитами суспільства”. Активісти організації поширюють листівки, в яких містяться погрози на адресу згаданої етнічної групи.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter