Поліція Казахстану затримала десятки людей

Дата: 22 Травня 2016
A+ A- Підписатися

У Казахстані на акціях протесту проти поправок до земельного законодавства затримано кілька десятків активістів, а також журналістів низки видань, включно з казахстанським підрозділом “Радіо Свобода” і “Нової газети”. Журналістів згодом відпустили.

Про це повідомляє ВВС Україна. 

Як сказав журналістам заступник генерального прокурора країни Андрій Кравченко, крім співробітників ЗМІ, яких пізніше відпустили, на несанкціонованих акціях протесту, що пройшли в кількох містах країни, були затримані близько 40 осіб.

“Я хочу підкреслити, що саме про ці кількості йдеться, хоча в мережі вже починають якісь інсинуації щодо 400 – 500 громадян. Ні, це не так”, – цитує Кравченка агентство “Інтерфакс”.

“Ці люди, незважаючи на те, що вони достовірно знали про відсутність дозволів на мітинг, продовжували активні дії по його організації”, – додав він.

В цілому, за повідомленнями поліцейських, масових затримань під час мітингів не було. Ще до початку акції повідомлялося, що в Караганді на одній з площ затриманий 22-річний чоловік, який готувався брати участь в мітингу.

За останні тижні в Казахстані пройшла хвиля протестів проти змін до Земельного кодексу. У трьох містах країни Атирау, Актобе (Актюбінськ) і Семей (Семипалатинськ) люди вийшли на вулиці, вимагаючи не надавати землю в оренду іноземцям.

За оцінками спостерігачів, у кожному з міст у мітингах взяли участь від 1000 до 2000 людей, що є дуже рідкісним явищем для країни, де переслідують за публічну критику державної політики.

Останнього разу, коли в Казахстані була настільки масштабна акція протесту, поліція відкрила вогонь по демонстрантах. За офіційними даними, тоді загинули 14 людей. Це було в 2011 році, коли нафтовики організували страйк в місті Жанаозен.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter