Покази проти кримчан у справі про теракт у Сімферополі дав головний свідок у справі Сенцова

Дата: 14 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Свідчення проти чотирьох кримчан у справі про теракт на сімферопольському ринку дав ключовий свідок у справі режисера Олега Сенцова.

Про це повідомляє українське видання “Ґрати”.

Данило Решетніченко (зліва) і Валентин Хорошаєв. Фото : “Ґрати”

Видання вивчило свідчення стосовно звинувачення у справі кримчан — Андрія Кулійовича, Миколи Лагутіна, Валентина Хорошаєва та Данила Решетніченко.

Їх звинувачують у підготовці теракту на ринку “Кримський привіз” у Сімферополі та закликів до підриву державного устрою. Кулієвича, Лагутіна та Хорошаєва також звинувачують у зберіганні, виготовленні та збуті вибухівки, Решетніченко у пропаганді тероризму. За версією слідства, юнаки планували підірвати саморобну бомбу.

За даними ФСБ, виявлено свідчення їхніх зв’язків із українськими радикалами, що воюють на Донбасі, звітувало відомство під час затримання. 

Кримчани не визнають вину. Їхній захист наполягає, що справа сфабрикована. Більшість свідків розповіли, що під час прогулянок побачили листівки про “повалення Путіна” та “вбивство Кадирова” і вирішили повідомити у ФСБ.

“Ґрати” з’ясували, що одним зі свідків є Олександр Пирогов, який у 2015 році виступав на суді режисера Олега Сенцова та дав проти нього свідчення. Пирогов розповів, що виявив листівки, коли “бігав о 4-й годині ранку в районі вулиці Ракетної” біля річки Салгір у Сімферополі.

За кілька днів я зателефонував на гарячу лінію ФСБ і розповів про листівки. Там на будинку були камери спостереження, я побоявся, що держоргани подумають, що це я розклеїв“, розповів свідок.

2015 року на суді українського режисера Олега Сенцова Пирогов дав свідчення проти нього. Українського режисера засудили до 20 років колонії у справі “кримських терористів”. Слідство наполягало, що він створив у Криму “терористичну спільноту”, яка за допомогою вибухів мала намір домогтися скасування приєднання півострова до Росії. Саме до Пирогова, за версією Слідчого комітету РФ, звернувся активіст Олексій Чирній, щоб виготовити вибухівку для підриву пам’ятника Леніну та Вічного вогню у Сімферополі за вказівкою Сенцова.

Пирогов пішов у ФСБ, де йому запропонували брати участь у “слідчому експерименті” на кожну зустріч із Чирнієм Пирогов приходив із прихованою відеокамерою та фіксував усі бесіди. При цьому на розшифровках розмов, представлених у суді, ім’я Сенцова не згадувалося жодного разу.

Нагадаємо, у травні 2014 року співробітники ФСБ в Сімферополі затримали українського режисера Сенцова і декількох інших громадян України. Їм інкримінували підготовку терактів у Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter