Перед Новим роком в Умані скоєно черговий акт релігійної ворожнечі

Дата: 03 Січня 2017
A+ A- Підписатися

В Умані Черкаської області 31 грудня невідомі збили з дерев’яного “поклінного” хреста гіпсове розп’яття Ісуса Христа.

Як повідомляють в організації Євразійський єврейський конгрес, за фактом події було відкрито кримінальне провадження за ознаками ст. 161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії) Кримінального кодексу України.

В організації зазначають, що конструкція хрестоподібної форми з гіпсової скульптурою була встановлена у липні 2013 року без дозволу влади активістами антихасидского руху Рада громадських організацій Умані над водоймою, біля якої відбувається щорічна молитва ортодоксальних паломників-євреїв.

Припускають, що хрест свідомо встановлений так, щоб “моління над водою” (один з ортодоксальних юдейських новорічних ритуалів) відбувався в сторону скульптури Христа, що неприпустимо для ортодоксальних іудеїв, оскільки сприймається як форма ідолопоклонства.

Хрест уже піддавався атаці вандалів у 2013 році (тоді на скульптуру було нанесено напис “не гнівіть Бога”).

Нагадаємо, 21 грудня в Умані група агресивно налаштованих людей увірвалася в синагогу, розташовану біля могили Раббі Нахмана в Умані Черкаської області. Ображаючи тих, хто молився в ній, нападники розкидали шматки свинини, зокрема, залишили свинячу голову, на якій була вирізана свастика.

Відкрито кримінальне провадження з попередньою кваліфікацією за ч. 2 ст. 296 (“хуліганство”) Кримінального кодексу України.

Раббі Нахман з Брацлава – шанований хасидський цадик (праведник), засновник брацлавського хасидизму. Щороку десятки тисяч віруючих іудеїв відвідують його могилу. Пік паломництва припадає на Рош а-Шана, новий рік за єврейським релігійним календарем.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter