Побиття трансгендерної військової у Львові поліція розслідує як злочин на ґрунті ненависті: погрози продовжуються

Дата: 18 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

15 серпня у Львові невідомий чоловік побив на вулиці трансгендерну військову Хелен Марк. Вона звернулася до поліції, де справу зареєстрували за статтею 161 Кримінального кодексу України, тобто як злочин, скоєний на ґрунті ненависті. 

Про це Хелен повідомила на своїй сторінці в інстаграмі. 

Фото з інстаграм-сторінки Хелен Марк

Напад відбувся у людному місці, коли Хелен вечеряла та спілкувалася по відеозвʼязку. Невідомий чоловік, який спостерігав за нею протягом якогось часу, підійшов та почав її ображати, а потім бити руками та ногами. За словами очевидців, це тривало 5–7 хвилин, проте ніхто з перехожих не підійшов і не спробував це зупинити.

Скриншот з відео нападу на Хелен Марк

Хелен переконана, що це був напад на ґрунті ненависті, адже кривдник нецензурно виражався щодо її зовнішності та орієнтації.

“Одразу після нападу я не мала ні фізичних, ні моральних сил звертатись до поліції, та й мала сумніви після попереднього досвіду. Наступного дня я все ж подзвонила на 102 та за допомогою команди Gender Stream подала заяву про скоєний злочин.

Для мене було дуже важливим, щоб справу не закрили простим хуліганством. І зрештою після багатьох годин бюрократії, роботи з юристом та звернення до офісу Омбудсмана, у поліції зареєстрували справу саме за статтею 161 ККУ і Стаття 161. Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками., – розповіла вона.

Дівчина уточнила, що цей напад став вже другим за тиждень. Зараз вона продовжує отримувати погрози, а в коментарях до допису про напад – цькування та закиди щодо неправдивості інформації. За словами потерпілої, це негативно впливає на її фізичний та моральний стан.

“Все, що я хочу сказати, – так не має бути. Я не маю боятись ходити вулицями рідного міста просто через те, що комусь не подобається моя зовнішність, орієнтація чи гендерна ідентичність. У вільній, європейській, демократичній Україні не має бути місця ненависті, дискримінації та трансфобії”, – додала Хелен.

Юрист Gender Stream розповів, що поліція хотіла кваліфікувати напад як хуліганство. Проте спільними зусиллями, після звернення до офісу Омбудсмана, все ж вдалося добитися того, щоб справу розслідували за статтею 161 Кримінального кодексу України. Дані внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

“На жаль, в Україні досі немає чіткого механізму реагування на подібні злочини. Напад на Хелен – чи не єдине правопорушення, скоєне на ґрунті гомо- і трансфобії, яке зафіксували за статтею 161 ККУ, цього року. Саме тому ми звертаємося до Верховної Ради з вимогою прийняти законопроєкт №5488, який посилює відповідальність за дискримінацію”, – наголосила виконавча директорка Gender Stream Ольга Полякова.

Нагадаємо, що Хелен служить в українській армії три роки. До Львова вона приїхала у відпустку за сімейними обставинами – у неї померла мама і дівчина приїхала, щоб її поховати. 

Як зазначає онлайн-медіа “Свідомі”, Хелен почала нести військову службу у 2020 році – у зоні Операції обʼєднаних сил. Тоді вона ідентифікувала себе як чоловіка. Через те, що в неї виявили ВІЛ, на Схід вона не поїхала і залишилася служити в одній з військових частин Ужгорода. А у 2023 році почала трансгендерний перехід. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter