Побиття, примус співати гімн Росії та “дзвінок Сталіну”: бердянський поліцейський майже місяць був у російському полоні

Дата: 13 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Поліцейський Юрій Микитенко майже місяць був у полоні російських військових, які викрали його, коли правоохоронець разом з рідними евакуювався з Бердянська. 

Його історію розповідає “Бердянськ зараз”.

Фото: телеграм-канал “Бердянськ зараз”

Микитенко понад десять років працював у дитячій кімнаті поліції та відділі протидії домашньому насильству в Бердянську. З початком війни він лишився охороняти рідне місто, разом з іншими поліцейськими допомагав з розселенням біженців із Маріуполя й патрулював вулиці від мародерів. 

На початку квітня до відділку поліції прийшли російські військові, які почали схиляти до співпраці, а тому Микитенко вирішив поїхати з Бердянська, взявши із собою бабусю та улюбленого пса. Дорогою до Запоріжжя в Токмаку чоловіка викрали окупанти. 

Спочатку Юрія тримали в імпровізованій в’язниці, згодом перевезли до Мелітополя, а потім – до Севастополя. В окупованому з 2014 року місті Микитенко потрапив у сюжет російських пропагандистів, який побачили його рідні й невдовзі подали його до списку обміну. 

Весь час у полоні Микитенка били та катували, зокрема використовували електричний струм. Цей метод катування росіяни називають “дзвінок Сталіну” і Назва варіюються від "дзвінка Путіну" до "Поліграф Поліграфич": для знущань використовують старий електромонтерський прилад мегаомметр або польовий телефон, дроти від яких потерпілим прикріплюють, наприклад, на пальці. Обидва прилади мають динамомашини, які виробляють струм високої напруги.

Мегаомметр

Окрім цього, полоненим голили голови та змушували співати гімн Росії. 

“Про те, що Юрій пережив у полоні, слухати без сліз важко”, – зазначають журналісти. 

Нині Микитенко вже в Запоріжжі, пройшов реабілітацію та заступив на службу.

Нагадаємо, що Запорізька область є однією з лідерок в Україні за кількістю викрадень росіянами цивільних. Станом на 9 червня в заручниках окупантів перебувала 121 людина, а від початку повномасштабного вторгнення кількість підтверджених випадків викрадень сягнула вже більш ніж трьох сотень.

Влада в Запорізькій області радить рідним, чиїх близьких викрали російські військові, повідомляти про це на гарячу лінію за телефоном 0 800 503 508 та заповнювати онлайн-форму. Це дозволить якнайшвидше внести їх до списків обміну. 

Як відомо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter